Tapasztalatok és végjáték a kézilabda Eb-n
2018. január 25.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Végjátékához közelít a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság. Dr. Ökrös Csaba, a TF tanszékvezető docense nemrég konferencián mutatta be, hogyan változik a kézilabda; mindez most, a számunkra csúfos véget ért Európa-bajnokság alatt nyer csak igazán értelmet.

– Az igazán forradalmi az, hogy a franciák egy évtizede uralják a férfi kézilabdát – mondta el Ökrös Csaba a Magyar Nemzet érdeklődésére a vb-címvédőről, amely pont tegnap jutott be az Eb legjobb négy csapata közé.

"Az egy csoda, ahogy a francia kézilabda termeli, a klasszisokat, és minden generációváltást zökkenőmentesen megold. Ezenfelül olimpiáról olimpiára gondolkoznak, így köszönnek el olyan szintű játékosoktól, mint Daniel Narcisse, ha már sérülékenyebbé válik. Nagyon jó arányban megtartják a válogatottnál az idősebbeket, figyelnek arra, hogy meglegyen a hármas egység a különböző generációknál."

Tapasztalatok és végjáték a kézilabda Eb-n (Ökrös Csaba)

Dr. Ökrös Csaba, a TF tanszékvezetője (A kép forrása: hir6.hu)

A cikkben az is szóba került, hogy egy csapat életében a harminc fölötti játékosk azért szükségesek, mert egy-egy együttes magját jelentik, segítik a fiatalabbakat a konfliktusok kezelésében is. A középső generáció jelenti az energiabázist, huszonöt-harminc éves sportolókkal. Az új generáció közben beérik a csapatba. A svédek vagy az oroszok annak idején ezt a hármasságot nem tartották meg, ezért az aranygenerációjuk után nagyon visszaestek. 

"Így rontotta el nálunk nagyon Talant Dujsebajev szövetségi kapitányként a 2016-os Eb-t; csak négy olyan játékost vitt ki Lengyelországba, aki látott már világversenyt. Aztán nem neki fájt annyira, ami ott történt, hanem nekünk."

A felvázolt hármas egység a jelenlegi magyar együttesben megvan, de a franciáktól azt nem tanultuk még meg, hogy olimpiáról olimpiára gondolkozzunk. Az új csapat építését most kezdtük, vagy inkább kezdjük. Ljubomir Vranjes válogatottja ráadásul az első két meccsen gyakorlatilag négy a hat ellen támadta a kaput: a kapitány csak a harmadik meccsre ismerte meg annyira a keretét, hogy bátran játszassa igazi szélsőit, a fiatal Fekete Dávidot és Hornyák Pétert.
Ha valaki igazán hiányozhatott még, akkor az Faluvégi Rudolf, aki az őszi BL-idényben élete formájába került, de az Eb előtt megsérült. Két éve Dujsebajev felfedezettjének számított az Eb-n, de az akkori csurgói kézilabdázó még nem tudta megmutatni, mire képes.

"Valamit nagyon elrontunk itthon, erre ő a példa – mondta a TF tanszékvezetője. – A 2016-os Eb alatt csak fogta a fejét az egész ország, hogy mit csinál. Ehhez képest most azt látjuk, hogy Nantes-ban jól körülhatárolt feladatai vannak, és tudja, mikor mit tesz. Akkor lő át, amikor át kell lőni. Duzzad az önbizalomtól, és közben remekül játszik."

A férfi kézilabda Európa-bajnokságon tegnap egyébként a házigazda horvátok 30–27-re kikaptak utolsó középdöntős mérkőzésükön - pont - a franciáktól, így csak az ötödik helyért játszhatnak hazai tornájukon. Szintén lemaradt az elődöntőről a címvédő német csapat, amely ki-ki meccsen vereséget szenvedett a spanyoloktól. Az elődöntőben Franciaország–Spanyolország és Dánia–Svédország találkozót rendeznek. Az ötödik helyért Csehország és Horvátország meccsel majd. A csehek nem csupán nekünk okoztak gondot, ez már kiderült. Most az Eb-végjátékban a házigazdának fájhat a feje miattuk.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!