Elhunyt Dr. Sárközy Tamás
2020. február 5.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Rövid, súlyos betegség után, életének 80. évében meghalt Dr. Sárközy Tamás jogászprofesszor. A magyar társasági jog és a gazdasági rendszerváltozás meghatározó alakja a Testnevelési Egyetem rektorának tanácsadójaként is dolgozott és sokat tett intézményünk Sportjogi Tanszékének megalakításáért.

Az MTA Jogtudományi Intézetének professor emeritusa, Dr. Sárközy Tamás tanszékvezető egyetemi tanára volt a Budapesti Corvinus Egyetemnek és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek, az elmúlt években pedig jelentős mértékben hozzájárult a Testnevelési Egyetem fejlődéséhez és hosszú ideig betöltötte a Magyar Jégkorong Szövetség elnöki tisztét is.

A nemzetközileg is elismert tudós, több állami kitüntetés és a Prima Primissima-közönségdíj birtokosa a rendszerváltás időszakában deregulációs kormánybiztosi és igazságügyminiszter-helyettesi tisztséget töltött be.

Sportjog és ami mögötte van Sárközy TamásDr. Sárközy Tamás 2018. március 23-án a Testnevelési Egyetemen (Fotó: TE) 

"Szerette az életet, és az élet is szerette őt. Hiányozni fog nemcsak nekünk, de a jégkorong- és futballmérkőzések lelátóiról is" - búcsúzik tőle a Magyar Jogász Egylet.

Életútja

Sárközy Tamás 1940-ben született Budapesten, 1963-ban az ELTE jogtudományi karán szerzett diplomát, majd az Építésügyi Minisztérium jogtanácsosa, 1969-től az MTA Állam- és Jogtudományi Intézetének tudományos munkatársa, főmunkatársa, vállalati jogi osztályvezetője volt, 1993-től másodállásban a polgári jogi részleg vezetője, tudományos tanácsadó. 1972-től a budapesti közgazdaság-tudományi egyetem gazdaságjogi tanszékén egyetemi docens, majd egyetemi tanár, 1981-2001-ben tanszékvezető volt. 2005-től 2010-ig a Gazdasági Jogi Intézet igazgatója. 2000-től egyetemi tanár a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, az Üzleti Jogi Tanszék alapítója és 2011-ig vezetője. 2014-től a Testnevelési Egyetem rektori tanácsadója, hozzájárult a TE Corvinus Egyetemmel közös Sportmenedzser mesterszak elindításához és az intézmény Sportjogi Tanszékének megalakításához.

Sportmenedzsment konferencia Apám mennyi a lé Sterbenz Sárközy

Dr. Sterbenz Tamás és Dr. Sárközy Tamás 2018-ban a TE sportjogi konferenciáján (Fotó: Szőts Gábor) 
Sárközy Tamás 2008-tól 2011-ig az Általános Vállalkozási Főiskola rektora. Szerepet vállalt kormányzati területen is: 1987-90-ben a Minisztertanács parlamenti titkára, deregulációs kormánybiztos, 1988-90-ben igazságügyminiszter-helyettes, a társasági törvényt kidolgozó kodifikációs bizottság vezetője volt. 2002-ben a Kopint-Datorg Rt. igazgatóságának elnöke lett, 2004-2006-ban a közigazgatás reformját előkészítő kormánybiztosként is dolgozott. 1993-tól a Gazdaság és Jog folyóirat főszerkesztője.

Kutatási területe volt a gazdasági jog, a társasági jog, a polgári jog, ezen belül a jogi személyek és a tulajdonjog, a kormányzati intézményrendszer.

Sárközy Tamást 1985-ben Állami Díjjal, 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, 2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, 2009-ben pedig Prima Primissima-közönségdíjat kapott. 2019-ben beiktatták a hazai jégkorong Hírességek Csarnokába.

Emlékét megőrizzük! 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!