Hosszú távon is hasznot hoz a Fórum
2020. augusztus 6.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az augusztus 12-én kezdődő hallgatói világfórum az esemény fő szervezőinek, a Testnevelési Egyetemnek (TE), a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetségnek (MEFS), továbbá legnagyobb szakmai partnerüknek, a Digitális Jólét Programnak (DJP) is némiképpen mást jelent. Az eseményről és várakozásaikról kérdeztük Dr. Sterbenz Tamást, a TE általános rektorhelyettesét, és Dr. Gál András Leventét, a DJP szakmai vezetőjét.

Hosszú távon is hasznot hoz a Fórum (Sterbenz Tamás)

Csaknem száz országból több mint 1300-an regisztráltak eddig a 2020 FISU World Forumra, amelynek – digitális formában – a Testnevelési Egyetem ad otthont augusztus 12. és 14. között. Dr. Sterbenz Tamás, a TE általános rektorhelyettese és a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség egyik alelnöke különböző szerepekben már számos Universiadén vett már részt, és ott volt a legutóbbi, 2018-as FISU Forumon Krasznojarszkban.  Úgy véli, a digitális, így számára is történelmi Forum kezdetére minden a helyére kerül.

„Jó úton halad a szervezés, lényegében végleges a program. Menet közben formátumot kellett váltatunk, azaz digitális üzemmódra álltunk át, de úgy gondolom, sikerült leküzdenünk a kezdeti nehézségeket. A technikai hátteret biztosító cégről sok mindent elárul, hogy a platform rendkívül látványos, így nem lehet akadálya annak, hogy a FISU fennállása első online Foruma emlékezetes maradjon. Kíváncsian várom az eseményt, hiszen számomra is újdonság lesz.”

Dr. Sterbenz Tamás örvendetesnek tartja, hogy ilyen sok az érdeklődő. Ennek egyik okát abban látja, hogy az online rendezvényen nem korlátozzák a résztvevők létszámát. Ugyanakkor reméli, hogy a szépszámú érdeklődő a Forum alatt is aktív lesz. Van azonban más is, ami miatt vonzó a 2020 FISU World Forum.

„Széles a programkínálat, ami sokak számára lehet csábító. A témák iránt vélhetően nagy lesz az érdeklődés, ám az lenne az igaz siker, ha az előadások ténylegesen odaszegeznék a résztvevőket a képernyő elé. Az a legizgalmasabb az egészben, hogy a regisztráltak hozzászólhatnak a történésekhez, és újabb témákat vethetnek fel. Az egyetemek rangsorolásával kapcsolatos workshopokat és vitafórumokat különös érdeklődéssel várom. Korábban mi vetettük fel a témát, és a jövőben a Testnevelési Egyetem aktív szerepet szeretne vállalni a rangsorolás módszertanának, illetve a rangsor kialakításában.” 

Hosszú távon is hasznot hoz a Fórum (Gál András Levente)

Dr. Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője – aki szintén alelnöki szerepet tölt be a MEFS-ben – egy pillanatig sem kételkedett abban, hogy a megváltozott körülmények ellenére is meg kell rendezniük az eseményt.

„Nagyon fontosnak tartottuk, hogy a magyar egyetemi sport és a MEFS is részt vehessen egy ilyen szintű nemzetközi szellemi eszmecserében, ami az ország megítélése szempontjából is fontos lehet. Mindezen túl számos hazai innovációval készültünk az eseményre, amelyet szeretnénk bemutatni a külföldieknek. Az sem mellékes szempont, hogy a digitális munkarend eredményeképpen létrejön egy digitális tudásplatform, amely a résztvevők számára később is elérhető lesz. Persze bizonyos tekintetben nem vehetjük fel a versenyt a valós térben és időben megrendezett hallgatói világfórummal, hiszen nem tudjuk pótolni azt a közösségi élményt. Ugyanakkor – ahogyan az előbb is utaltam rá – a digitális rendszerben jobb szakmai munkát tudunk majd végezni. Fontos kiemelni, hogy több olyan innovációt – az Egészséges Egyetemet, az egyetemek rangsorolásával kapcsolatos kezdeményezést és a Digitális Sporttudásközpontot – tudunk megmutatni a nemzetközi nagyközönségnek, amelyek nemcsak a Testnevelési Egyetemet, hanem a hazai felsőoktatás sportját is előnyös helyzetbe hozhatják.”

A rendezvény remélt hatásaival kapcsolatban a szakmai vezető kifejtette: sikerként könyvelné el, ha az eseményen a FISU maghatározó véleményvezérei tartalmas és emlékezetes vitákban vehetnének részt, és ha a TE-re tervezett felsőoktatási sportranking, illetve a felsőoktatási sport digitális tudásközpontja is felkerülne a nemzetközi térképre, amelynek köszönhetően rövid időn belül nyári egyetemek és szemináriumok indulhatnának el – mindez a TE egyetemi kampuszán.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!