Ma lenne 75 éves Nyerges Mihály
2021. január 25.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Alig több mint 11 évvel lesújtóan hirtelen halála után, születésnapjának hetvenötödik évfordulóján a Testnevelési Egyetem (TE) egykori dékánjára, tanszékvezető egyetemi tanárára, Prof. Dr. Nyerges Mihályra emlékezünk.  Ebből az alkalomból a TE jelenlegi és egykori neves oktatói és fia idézi fel az Egyetem kiemelkedő alakjának emlékét.

Nyerges Mihályra emlékeztek

Nyerges Mihály olimpiai bajnokok társaságában a TF-en

2010. december 31-én, életének 65. évében hunyt el Prof. Dr. Nyerges Mihály, intézményünk egykori dékánja, a honi sporttudomány és sportvilág megkerülhetetlen alakja. Halálával pótolhatatlan veszteség érte a magyar és a nemzetközi sporttársadalmat, hiányát azóta is mindannyian érezzük.

A magyar sportot jól ismerők tudják, hogy Nyerges Mihály kitűnő atlétaként megnyerte a tízpróbázók országos bajnokságát, és a válogatott keretbe is bekerült. Később vezetőedzői minőségben a BEAC atlétikai szakosztályát irányította.

1999-ben került a TF Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszéke élére, két évvel később pedig az integrált Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar dékánjává választották. Ezt a tisztséget 2007-ig töltötte be. Hatvannégy éves korában, 2010. december 31-én hunyt el.

Születése hetvenötödik évfordulója alkalmából Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a TE rektora, Prof. Dr. Géczi Gábor, a Sportmenedzser Tanszék vezetője, Nemerkényi Krisztina, a Sportszaknyelvi Lektorátus egykori vezetője, a TE meghatározó alakja, aki nemrég vonult nyugdíjba, továbbá Nyerges Mihály fia, Nyerges Attila, az Ismerős Arcok zenekar frontember osztotta meg velünk emlékét és gondolatát a néhai remek szakemberrel kapcsolatban.

Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos

„Talán a legtöbbet akkor árulom el a kapcsolatunkról és arról a tiszteletről, amit vele szemben érzek, ha elmondom: Amikor a Testnevelési Egyetem újra önállóvá vált, egyetemi rangot kapott, nagyon sokat gondoltam Nyerges Mihályra, barátomra, kiváló munkatársamra. A TE igazi önállósága az ő álma is volt. Együtt terveztük, amikor ő a TF dékánjaként, míg én, az intézmény menedzser-igazgatójaként dolgoztam. Neki sajnos nem adatott meg, hogy ezt az álmát megvalósítsa, azonban pont ezért nagyon sokszor gondolok rá most is, mert úgy éreztem, hogy érte is tettem és tesszük, ami most a Testnevelési Egyetemen történik. Kiváló szakember volt, edző, sportvezető, menedzser. Kiemelkedő érdemei vannak a hazai sportmenedzsment képzés felállításában és a mai napig fáj, hogy ennyire hamar és tragikusan hirtelen elment. Magyar ember volt, a szó legszebb értelmében, akinek tudását és mentalitását kötelességünk megőrizni és továbbadni.”      

Prof. Dr. Géczi Gábor

„Végtelenül kedves és barátságos ember volt, aki rengeteget tett a magyar sportért, különösen az atlétikáért. Nemcsak a hazai sport, hanem a Testnevelési Egyetem is sokat köszönhet neki, hiszen ő honosította meg a sportszervezés és sportmenedzsment tárgyakat a magyar oktatási rendszerben. Amikor a TF-re kerültem, ő már nagyban dolgozott egyetemi tanári kinevezésén. Sokat tett azért is, hogy a TF leváljon a Semmelweis Egyetemről, ám a TE önállósulását sajnos már nem élhette meg. Az élet egyik legnagyobb igazságtalansága, hogy fél évvel egyetemi tanári kinevezését követően itt hagyott bennünket.”     

Nyerges Attila  

„Nemcsak az édesapám, hanem a legjobb barátom és a mentorom is volt. Hiánya még most is meghatározza mindennapjaimat. Rendkívül nehéz feldolgoznom a halálát, olyan, mintha tegnap történt volna. Nap mint nap olyan érzésem van, hogy bármelyik pillanatban belép az ajtón. Mind a mai napig sokszor előfordul velem, hogy valami öröm ér, és szeretném megosztani vele, ám akkor rádöbbenek, hogy nem tehetem meg. Fiatalkori barátait és ismerőseit is mindig úgy kezelte, mintha legutóbb tegnap találkozott volna velük. Végtelenül segítőkész volt: bármilyen problémája akadt az embernek, a legnagyobb bizalommal fordulhatott hozzá. Igyekszem a példamutatását követve élni. Nagyon hiányzik.”

Nemerkényi Krisztina

„Nyerges Mihály tanár urat őszinte, nyílt szívű embernek ismertem meg. Mindenkiről csak jót feltételezett, mindenkihez volt egy-két jó szava. Ha vita hevében véletlenül kemény szavakat használt, mindig volt mersze szinte azonnal elnézést kérni. Jókat lehetett vele beszélgetni, ilyenkor teljes figyelmét a beszélgetőtársra fordította, átérezte a másik mondanivalóját. Nagyon szerette családját. Szeretetre méltó ember volt, nem véletlen, hogy a tiszteletére minden évben megrendezett konferencia résztvevői közül sokan jelennek meg az emléktábla koszorúzásakor, így tisztelegve emlékének.”

Idén a koronavírus-járvány miatt az említett konferencia, az Eredményjelző: Magyar sport 2020 elmarad, de a szervezők ígérik, hogy Prof. Dr. Nyerges Mihály emlékére a következő évben személyes megemlékezéssel együtt rendezik meg a konferenciát.

Márványkövi Ferenc, Mezei Dániel    

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!