Vérplazmaadással segítettek a TE hallgatói és munkatársai
2021. március 17.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Testnevelési Egyetem számos koronavírus-fertőzésen átesett hallgatója és munkatársa, valamint több külsős részvételével zajlott szerdán az intézmény parkolójában a véradással egybekötött előszűrés. A véradás célja, hogy kimutassák, kiknek a vérében termelődött kellő mennyiségű ellenagyag ahhoz, amely elegendő lehet a súlyos koronavírus-fertőzöttek gyógyítására.

A Testnevelési Egyetem figyelemfelhívó kampányt indított, amelynek célja, hogy minél több, a koronavírus-fertőzésen átesett ember adjon vérplazmát a COVID19-betegek támogató terápiájára. Mint ismert, a vérplazmaterápia a súlyos fertőzöttek leghatékonyabb terápiás lehetősége és máig egyetlen bizonyított módja, és a szérum kizárólag gyógyult betegek véréből állítható elő.

Vérplazmaadással segítettek a TE hallgatói és munkatársai

Fotó: Vidor Gergely 

A szerdán délelőtt az Egyetem új központi épületének parkolójában rendezett előszűrésre olyan TE-s dolgozók és hallgatók, valamint nem egyetemi polgárok érkeztek, akik már kigyógyultak koronavírus-fertőzésükből, és tüneteik megjelenése után legalább négy hét vagy a gyógyulás után minimum két hét telt el.

A szűrésen több hallgató, egyetemi munkatárs mellett részt vett a TE általános rektorhelyettese, Dr. habil. Sterbenz Tamás is, akik ősszel esett át a betegségen.

„A kosárlabda-csapatunkkal sok időt töltök, így sokszor átestem már koronavírus-szűrésen, vérvételen, sajnos novemberben a betegségen is, de szerencsére enyhébb tünetekkel. Fontosnak, egyben természetesnek tartom, hogy ha tudok, akkor segítek – mondta el a Testnevelési Egyetem általános rektorhelyettese a vérvételt követően.”  

Vérplazmaadással segítettek a TE hallgatói és munkatársai

Dr. habil. Sterbenz Tamás, a TE általános rektorhelyettese a vérvétel után 

Mint arról nemrég írtunk, a vérplazmavétel eljárása gyakorlatilag hasonló a véradás folyamatához, ám ennek során a vérnek csak a sejtes elemek nélküli, fehérjéket és antitesteket is tartalmazó részét használják fel.

A figyelemfelhívó kampány sikerét tükrözi, hogy délelőtt 11 órakor már jócskán tíz fölött járt azok száma, akiktől egy kémcsőnyi vért vettek az OrthoSera szűrőbuszban, de ez a szám kora délutánra megháromszorozódott. A szervezők tájékoztatásunkra elmondták, hogy a vérminták elemzését követően az elkövetkezendő napokban e-mailben értesítik azokat, akik később vérplazmát adhatnak a Blaha Lujza téren található plazmacentrumban.

Vérplazmaadással segítettek a TE hallgatói és munkatársai

Dr. Fodor Eszter vérplazma kutatási projektvezető orvos, két önkéntes adatait rögzíti 

„A Testnevelési Egyetemen azért indítottuk el donorelőszűrési kampányunkat, hogy minél többen adhassanak vérplazmát – mondta el megkeresésünkre Dr. Fodor Eszter, a Testnevelési Egyetem Sportélettani Kutatóközpont tudományos munkatársa. – A szűrést követően döntjük el, kik alkalmasak a vérplazmaadásra. Annak ellenére, hogy nagyon rövid időnk volt a kampány előkészítésére, több mint harmincan jöttek el, hogy segítsenek a súlyos betegek kezelésében. Szeretnénk folytatni a kezdeményezést, amelynek részeként kéthetente kitelepülünk a szűrőbusszal frekventált helyekre, ahová a mostaninál is többen tudnak eljönni.”    

A vérplazma-terápia kampány kutatási projektveztője, a TE tudományos rektorhelyettese, Dr. Lacza Zsombor kutatóorvos még korábban hangsúlyozta, hogy bár a koronavírus-járvány megfékezésében és legyőzésében elsősorban a védőoltás jelent megoldást, a járvány harmadik hullámában rengeteg súlyos koronavírus-beteget ápolnak kórházban. Számukra a leghatékonyabb támogató kezelés továbbra is a vérplazmaterápia éppen ezért

a gyógyult koronavírus-fertőzöttek jelentkezését továbbra is várják a www.donornakjelentkezem.hu oldalon.  

Vérplazmaadással segítettek a TE hallgatói és munkatársai

Dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese 

Korábban már volt hasonló kezdeményezés az egyetemen. Tavaly áprilisban ugyanis olimpikonok, világ- és Európa-bajnokok adtak vérplazmát a TE kampuszán, hogy segítsék a koronavírus-járvány elleni sikeres küzdelmet.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!