Elhunyt Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója
2021. április 24.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Hetvenhat éves korában szombat reggel elhunyt Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója, az első nő Európában, aki három óra alatt futotta a maratoni távot. 

Monspart Saroltát tavaly március 31-én javasolták a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának, azt követően, hogy az olimpiai bajnok úszó, Székely Éva február 29-ei halálával megüresedett egy hely a tizenkettőből.

Elhunyt Monspart Sarolta, a Nemzet Sportoloja

Monspart Sarolta (Fotó: MTI) 

Monspart Sarolta 34-szeres tájfutó magyar bajnok volt, de kipróbálta magát sífutásban is, melyben hatszor lett országos bajnok. Az 1970-es tájfutó világbajnokságon ezüstérmet szerzett váltóban, 1972-ben azonban már első magyarként övé lett az egyéni világbajnoki cím. 1976-ban világbajnoki bronzérmet nyert a magyar tájfutó váltóval, és még ugyanebben az évben első nem skandinávként megnyerte a Svédországban rendezett ötnapos tájfutó versenyt, az O-Ringent. Aktív sportpályafutását kullancs okozta betegség (enkefalitisz) szakította meg. Ezt követően nőket és tömegeket buzdított arra, hogy egészségesen éljenek, és ennek egyik lehetséges módja a futás.

Matematika-fizika szakos tanár, elvégezte a Testnevelési Főiskola sportvezető és szakedző szakát, mesteredző, egészségfejlesztő, tájfutó világbajnok, magyar bajnok sífutó, maratonista, az Idősek Tanácsának tagja: ez mind Monspart Sarolta.

„Miért csak a férfiak futhatnak? Amelyik nő akar, az hadd fusson – mondtam, és beálltam a fiúk közé. Nem akartak engedni a rendezők, de végül én voltam az első „flúgos nő” Európában, aki három órán belül lefutotta maratont” – mesélt az egyik, de nem az egyetlen kiemelkedő sportsikeréről Monspart Sarolta abban a Hegyvidék Televízió által készített riportfilmben, amit díszpolgárrá avatása alkalmából vetítettek le a MOM Kulturális Központban.

Elhunyt Monspart Sarolta, a Nemzet SportolójaMonspart Sarolta tavaly ősszel járt utoljára a Testnevelési Egyetemen, amikor az Aulában újra leadta kézlenyomatát a Sportcsillagok falára. Nem volt jól, de elmondta, hogy „még jövök, megyek, most is itt vagyok. Teszem, amit erőm enged…”  

A család tájékoztatása szerint a futólegenda hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el.

Emlékét megőrizzük! Kötelességünk is megőrizni!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!