Knoch Viktor: egy olimpiai arany, két diploma, három idegen nyelv
2023. július 17.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A múlt héten átvette diplomáját a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen Knoch Viktor, a 2018-as téli olimpián rövidpályás gyorskorcsolyában aranyérmet szerzett klasszisunk. Vele beszélgettünk – nem csupán a diplomájáról.

BA edző szakon végzett az idén, és a múlt héten átvette diplomáját a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen Knoch Viktor, a 2018-ban a dél-koreai Pjongcsangban megrendezett téli olimpián az 5000 méteres váltóban aranyérmet szerzett rövidpályás gyorskorcsolyázó. A 33 esztendős pécsi fiatalember aktív pályafutása befejezését követően sem szakadt el szeretett sportágától, jelenleg edzőként dolgozik – hogy így alakult a sorsa, abban talán a TF is szerepet játszott.

„Igen, elvégeztem az edző szakot, bár nem három, hanem öt év alatt – mondta megkeresésünkre Knoch Viktor. – Hogy őszinte legyek, az első években még nem voltam benne biztos, hogy szeretnék edző lenni, úgy is fogalmazhatok, hogy nem volt megfelelő a hozzáállásom. Nos, jól tettem, hogy végigcsináltam, mert nagyon szép szakma az edzőké. Nagyszerű érzés látni és tapasztalni, ha beérik a hosszú évek kemény munkájának gyümölcse. Élsportolóként természetesen sok mindent megtanulhattam, de az elméleti tudást el kellett sajátítanom nekem is. Hogyan tréningezzünk, mit, mikor és mennyit? Hiába olimpiai vagy világbajnok valaki, aktív versenyzőként ezeket nem lehet megtanulni élsportolói pályafutás közben.”

Öt éve edzőként alkalmazza a hazai sportági szövetség, 2018 és 2022 között a junior-válogatottnál dolgozott, 2022 óta pedig a felnőtt női csapat felkészítését segíti. És immár két diplomával büszkélkedhet: évekkel ezelőtt közgazdaságtanból tett sikeres vizsgát, az idén pedig a TF-en. Mindemellett három idegen nyelven beszél, németül, angolul, valamint felesége révén lengyelül. Tapasztalatát és szaktudását igyekszik idehaza kamatoztatni.

„Az emlékezetes 2018-as téli olimpiát követő időszakban arról számoltak be a klubok, hogy egyre több gyerek érdeklődik a rövid pályás gyorskorcsolya iránt, ami igazán örömteli. Az infrastrukturális helyzet már kevésbé… Pécs városa két olimpiai bajnokot adott a magyar rövidpályás gyorskorcsolyának, Burján Csabát és engem, ehhez képest szülővárosomban egyetlen jégpálya van, egy nyitott, s az is mindössze három hónapot üzemel egy évben. Csodálatos ez a sportág, vannak kimagasló eredményeink, sok gyerek tényleg szeretne korcsolyázni, de sajnos nincsenek fedett csarnokaink, amelyek kiszélesíthetnék bázisunkat. Szerintem minden vármegyében kellene lennie egynek” – tette hozzá olimpiai bajnokunk.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!