A hely szelleme - a „genius loci”
2018. május 30.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Május 25-én tartotta évi rendes közgyűlését a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ), aminek keretében kitüntetéseket és díjakat adott át a honi szervezet. Györfi János, a Testnevelési Egyetem stratégiai főtanácsadója – Németh András, Köstner Vilmos, Róth Kálmán és dr. Soós József mellett – a Magyar Kézilabdázásért Érdemérmet vehetett át. Vele beszélgettünk.

„Csaknem fél évszázada, ezerkilencszázhetvenkettő tartozom a kézilabda világába. Nagyon sokat dolgoztam, nemcsak mint játékos és edző, hanem mint sportvezető is – mondta a mesteredző. - Minisztériumi főosztályvezetői és a Magyar Olimpiai Bizottságnál végzett osztályvezetői munkám is hozzásegített, hogy én készíthettem el két alkalommal is az MKSZ hosszú távú sportágfejlesztési stratégiáját. Óriási megtiszteltetés számomra, hogy megkaptam Magyar Kézilabdázásért Érdemérmet, így neves elődök nyomdokába léptem ezáltal.”

Györfi János 1972 és 1999 között kézilabdázott versenyszerűen, méghozzá beállósként a Bp. Spartacusban, a Debreceni Dózsában, a Ferencvárosban, és 1990-től dolgozik edzőként. Edzői pályáját KEK-szereplés, juniorválogatott edzői feladat, valamint számos előkelő bajnoki helyezés, szép emlék fényesíti.

A hely szelleme - a genius loci (Györfi János)

Györfi János átveszi az elismerést Novák Andrástól, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkárától (Fotó: MKSZ)

És természetesen képben van a sportág jelenlegi helyzetével, hiszen korábban az edzőbizottságot, és az utánpótlás bizottságot is vezette, jelenleg pedig az MKSZ elnökségének tagja, meg is kérdeztük, mi a véleménye a Szeged férfibajnoki címéről:

„A közönség számára elsődleges szempont a bizonytalan kimenetel, a tét. Azt gondolom, ennél kiélezettebb helyzetek, mint ami most a női és férfi vonalon létrejöttek, elképzelhetetlenek, párjukat ritkítják, talán túlzás is már egy kicsit az izgalmakból. Én játékosként és edzőként sokat megéltem, együtt tudtam érezni a kollégákkal és a játékosokkal egyaránt. Folyamatosan fejlődnünk kell… Férfivonalon egyébként rendkívül izgalmas időszak vár ránk, hiszen júniusban világbajnoki selejtezőt játszik válogatottunk Szlovénia ellen, s a párharc győztese ott lehet majd a vébén. A magyar kézilabda érdekében meg kell tenni minden erőfeszítést, mégpedig közösen, mindegy, melyik csapatban szolgálunk a bajnokság idején, ez magyar ügy.”

A szakember felhívta rá a figyelmet, hogy a magyar kormány stratégiai támogatása révén sohasem látott dimenzióba került a kézilabdasport, jelentős hiányok lettek pótolva, épülnek a csarnokok, fejlődnek a létesítmények, most minden figyelmünket a minőségi munkára kell fektetnünk! Minden edző kollégának kötelessége tovább emelnie a szakmaiságot, a tervezettséget, növelni az intenzitást, a küzdőképességet, gyakorolnia a mentális fejlesztést, ténylegesen be kell vinni a sporttudomány vívmányait a gyakorlatba. A feladat komoly, győzelemre felkészíteni, a győzelmet szokássá tenni…

„Rohamléptekkel fejlődik a sportág, s nekünk, szakembereknek minőségi módon kell dolgoznunk annak érdekében, hogy tartsuk a lépést a világgal, az európai elittel. Kötelesség a nemzetközi szintű magyar utánpótlás kinevelése. A magyar kézilabdasport hagyománya megköveteli tőlünk, hogy így cselekedjünk, hiszen csodálatos emberektől tanultam én is ezt a játékot, gondolok itt a világbajnok Guricsné Pásztor Erzsébetre, Stiller Jánosra, és ifi edzőmre, aki már nincs közöttünk, Bíró Károlyra! Én a példájukat követve minden erőmmel, lelkemmel igyekszem továbbra is segíteni a magyar kézilabdát! Bárhol vagyok Magyarországon, a hely szelleme, a „genius loci” követeli ezt tőlem!”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!