Szalma László: Ekler Lucának is köszönhetem a mesteredzői címet
2023. szeptember 11.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szalma Lászlóval, a TF Atlétika Tanszékének egyetemi docensével beszélgettünk a kitüntetésről, annak hátteréről, no meg az augusztusban Budapesten megrendezett, nagy sikerű atlétikai világbajnokságról.

A napokban beszámoltunk róla, hogy a Magyar Edzők Társaságának (MET) elnöksége és a Kemény Dénes vezette Mesteredzői Kollégium döntése értelmében a Kollégium javaslatára a MET az idén három Mesteredző-díjat adományoz, s az egyiket Szalma László atlétika szakedző, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Atlétika Tanszékének egyetemi docense kapja meg. A díjat szeptember 24-én a TF-en, a magyar edzők napján rendezendő ünnepi konferencián veheti át.

„Harminc éve hagytam abban a versenyzést, azóta foglalkozom edzősködéssel, kisebb-nagyobb sikerekkel. Egy edzőt a versenyzővel elért eredménye minősít, és büszkeséggel tölt el, hogy hamarosan mesteredzői díjat kapok – mondta megkeresésünkre a 65 esztendős Szalma László, aki 1985 nyarán elért 830 centiméteres országos csúcsa a mai napig érvényben van. – A kitüntetést tanítványomnak, Ekler Lucának, a paraatlétika világklasszisának is köszönhetem. Számos kiváló atlétikai edző dolgozik idehaza, akik mesteredzői szinten végzik munkájukat – hosszan tudnám sorolni –, de mivel ez hatalmas sportág, óriási konkurenciával, egy Eb-, vb- vagy olimpiai érem megszerzése nagyon nehéz feladat, ezért őket nem lehet jelölni erre a kitüntető elismerésre. Luca világbajnoki címeket nyert és a világcsúcsokat döntött az idén paraatlétikában. Nem mellesleg az elmúlt években Eb-n, vb-n és Tokióban is nyert. A Magyar Paralimpiai Bizottság terjesztett fel a mesteredzői címre Luca kimagasló teljesítménye okán.”

Hat éve, amikor Ekler Luca a TF-re került, megkereste Szalma Lászlót, mert szeretett volna vele dolgozni, és nem sokkal később kiderült, hogy tízévesen kapott stroke-ja miatt a T38-as kategóriában nyílik lehetősége versenyezni. Nos, 24 éves korára négyszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és egyszeres paralimpiai bajnok atlétikában – jövőre a párizsi paralimpián pedig gyarapíthatja éremgyűjteményét, Szalma Lászlóval mindent megtesznek a lehető legjobb felkészülés, illetve eredmény elérésre érdekében.

A TF egyetemi docense szívesen tekint vissza a közelmúltba, elvégre még egészen friss a budapesti atlétikai világbajnokság élménye.

„Fantasztikus volt – mondta Szalma László a vb kapcsán. – Az ötvenhét magyar induló életre szóló élménnyel gazdagodott, rengeteg egyéni és országos csúcs született, a versenyek utáni nyilatkozatoknál pedig nem csupán a sportolók, hanem a nézők szeme is könnybe lábadt időnként. Tapasztalatból mondhatom, nincs csodálatosabb közönség a magyarnál. A távolugrás? No, igen, a 830 centiméteres  eredmény bronzérmet ért volna a világbajnokságon, azt pedig előre írásba adtam volna, hogy nyolc méter fölötti ugrással döntőbe lehet majd kerülni a budapesti vb-n.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!