A kerékpársport népszerűsítéséért is sokat tesz Fülöp Tibor és a TF
2023. szeptember 11.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Egymás után a második tanévben indított évfolyamot kerékpáros szakedzőknek a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Fülöp Tibor vezetésével.

Ilyen még nem volt a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem történelmében: egymás után a második évben indult évfolyam kerékpáros szakedzők számára, vagyis jelenleg két évfolyam „fut” egyszerre! A képzést Fülöp Tibor felügyeli és irányítja, aki a Magyar Kerékpáros Szövetség oktatási és sporttudományi koordinátora, nem mellesleg a Német Kerékpáros Szövetség (BDR) és a Német Olimpiai Sportszövetség (DOSB) A-licences edzője egyben.

„Ó, már száz éve oktatok a TF-en – mondta megkeresésünkkor Fülöp Tibor. – Régebben csak a középfokú képzés tartozott hozzám, 2018 óta vagyok a teljes sportági edzőképzés szakvezetője az egyetemen, de tartottam előadásokat más sportágak, például a kajak-kenu- és a labdarúgóedzők képzésén, valamint dr. Kalabiska Irina meghívására a Klebelsberg Kuno Szakkollégium hallgatóinak is. Tavaly csaknem negyvenen jelentkeztek a kerékpáros képzésre, idén, a TF történetének legnagyobb létszámú jelentkezése alkalmával már kevesebben, de így is óriási büszkeség számunkra, hogy egyszerre két évfolyamunk van. A magyar kerékpársport eljutott arra a szintre, hogy sztárjai vannak, gondoljunk csak Vas Kata Blanka és Valter Attila kiemelkedő sikereire.”

Noha a 2000-es évek elején Szabolcsi Szilviának és Bodrogi Lászlónak köszönhetően Magyarország is felkerült bringások világtérképére, az internet azóta jelentősen felgyorsult térhódítása – valamint a TF munkája – révén sokkal közelebb juthat az emberekhez a kerékpársport. 

„Jól érzékelhető idehaza a sportág népszerűségének növekedése, az, hogy egyre közelebb kerül a nagyközönséghez – folytatta Fülöp Tibor. – A Tour de Hongrie világszínvonalú versennyé nőtte ki magát, a Giro d’Italia, az olasz körverseny pedig tavaly Magyarországon rajtolt el.”

Fülöp Tibor gyerekkorában a hegymászás és a barlangászat rabja lett, s mint mondta, ha valakiben kialakul ez az életforma, nem tud elszakadni tőle. Csakhogy neki is csak 24 órából áll egy nap, egyre kevesebb ideje jut hobbijaira, hegyivezetést például már nem is tud elvállalni.

„A TF mellett számos más elfoglaltságom van, a Sportorvosi Központban sportszakmai igazgató és laborvezető, a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnél sporttudományi tanácsadó vagyok, valamint titkára a Magyar Sporttudományi Társaság Teljesítményélettani Szakbizottságának. A Székelyföldi Jégkorong Akadémia Orvosi és Metodikai Központjában működő sportlabort mentorként segítem, de tartok előadásokat például az IWI és az MLSZ erőnléti edzőképzésén is.”

És persze igyekszik minél több kiváló kerékpáros szakedzőt nevelni a TF-en.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!