Elhunyt a legendás edző, Pálinkás József
2022. július 24.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

71 éves korában, hosszú súlyos betegég után meghalt a magyar kosárlabdasport legendás alakja, Pálinkás József, aki 1991-ben bronzérmet nyert az Európa-bajnokságon a női válogatottal. A kiváló szakembert, aki a Magyar Testnevelési és Sporttudmányi Egyetem (TF) meghatározó oktatója volt, az egyetem saját halottjának tekinti. 

Pálinkás József 1951-ben született. Joci, ahogy mindenki hívta, a magyar kosárlabdázás elismert tekintélye volt, évtizedeken át tanított a TF-en. Édesapja nyomdokait követve testnevelő tanárként végzett 1976-ban a Testnevelési Főiskolán és tanársegédként a TF-en dolgozott tovább. Később elvégezte az egyetem szakedzői szakát is. A tanítás mellett folyamatosan edzősködött, számos sikert elérve. Az egyetemi bajnokságokon sok jó, köztük több első helyezést ért el a TFSE csapataival, de amire többen emlékezhetnek: a magyar női kosárlabda-válogatottal négyszer is bronzérmes volt az Európa-bajnokságon (1983, 1985, 1987, 1991).

Ebben az időszakban hosszú ideig volt Killik László segítője a női válogatottnál, amely akkor élte aranykorát. 1990–1993 között aztán ő volt a szövetségi kapitány, így az ő sikere az 1991-es Eb-n megszerzett harmadik hely, ami az utolsó dobogós eredménye a magyar csapatnak. 

Elhunyt a legendás edző, Pálinkás József

Munkájáról, edzői tevékenysége során szerzett tapasztalatairól több cikket jegyzett. Mintegy 320 kosárlabda-mérkőzés szakkommentátora volt az MTV és a SportTV csatornáin. 2006-ban kinevezték a TF Kerezsi Endre Szakkollégium igazgatójának. A kosárlabda mellett oktatott edzéselméletet, sportpedagógiát és gimnasztikát, 2009-ben egyetemi docensi kinevezést kapott.

Évek óta nagyon nehéz helyzetben, egyedül élt Dunapatajon, emellett súlyos betegségekkel küzdött: cukorbetegségben szenvedett, csípőfájdalmak gyötörték, és egy lábon kihordott szívinfarktusa is volt.

Pálinkás halálhírét az edző barátai és ismerői – többek között a TF rektora, a korábban szintén női kosárlabda szövetségi kapitány, Sterbenz Tamás – vasárnap jelentették be.

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Pálinkás Józsefet saját halottjának tekinti.

Emlékét megőrizzük!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!