Versenyt rendeznek az aranydiplomás Furkó Kálmán tiszteletére
2022. július 20.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

2022. szeptember 10-én Szolnokon rendezik meg a 37. Szolnok Kupa-I. Shihan Furkó Kálmán-emlékversenyt. A súlycsoportos gyermek, serdülő, ifjúsági, junior, felnőtt A-kategóriás knock-down kumite és kata Európa-bajnokságra az eddigi nevezések alapján 26 országból mintegy 600 versenyzőt várnak – közölte Shihan Brezovai Sándor, a Magyar Tradicionális Kyokushin Karate Szövetség elnöke a Szolnokon megtartott sajtótájékoztatón, amelyen Furkó Kálmán ezredesre, ejtőernyősre, a magyar kyokushin karate egyik megalapítójára a jelenlevők sintó szertartással emlékeztek.

Versenyt rendeznek az aranydiplomás Furkó Kálmán tiszteletére

A TF-es Aranydiplomáját 2021-ben (50 évvel lediplomázását követően) átvevő Furkó Kálmán a Magyar Honvédség nyugállományú ezredese volt, aki a világon negyedikként szerzett 8. mesterfokozatot (dant). 2021. augusztus 3-án hunyt el 74 éves korában.

Furkó Kálmán 1947. január 2-án született Nyírbátorban. Tehetséges, sportszerető gyermekként a Testnevelési Főiskolára (TF) készült. Minden álma az volt, hogy olimpiai bajnok súlylökő lesz. Elsőre nem vették fel a TF-re, így az Északi Járműjavítóban technikusként dolgozott. Másodszorra úgy vették fel, hogy előtte el kellett mennie tizenegy hónap katonai szolgálatra az egri felderítő zászlóaljhoz. Ott találkozott először a közelharccal, ami óriási hatással volt rá, de ekkor még az atlétikában képzelte el a jövőjét. A TF-en a legendás Galla Ferenc vezette be a test-test elleni küzdelem rejtelmeibe. Az áttörést 1972-ben egy főiskolai karatebemutató hozta el a számára. Amikor 1971-ben végzett, előbb Vácra küldték, később a szolnoki felderítő zászlóaljhoz került.

Versenyt rendeznek az aranydiplomás Furkó Kálmán tiszteletére

„Óriási alakja volt a karaténak – mondta Furkó Kálmánról még tavaly augusztusban dr. Németh Endre, a Testnevelési Egyetem Küzdősport Tanszékének vezetője. – Annak idején harmadosztályú kalapácsvetőként járt a TF-re, majd elkezdett lejárni dzsúdóedzésekre Galla Ferenc tanár úrhoz. Neki, a Svédországból hazatérő Mészáros Attilának, valamint néhány TF-es hallgatónak köszönhetően vált hivatalosan elismert sportággá idehaza a karate 1972-ben, amiben elévülhetetlen érdemei vannak Furkó Kálmánnak is. A világhírű Ojama Maszutacunak jószerével fogadott fia volt, és ő is elvonult a világ elől Japánba, hogy megtisztítsa gondolatait, fejlessze tudását és képességeit. Halála óriási veszteség a magyar sport számára.”

fotó: Freepik

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!