Gyászol a Testnevelési Egyetem, elhunyt Dr. Miltényi Márta
2021. december 9.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy elhunyt Dr. Miltényi Márta docens asszony. Márti néni nyugdíjba vonulásáig több évtizeden keresztül oktatott a Testnevelési Egyetemen.

Gyászol a Testnevelési Egyetem, elhunyt Dr. Miltényi Márta

Anatómia könyvéből – amelynek első kötete 1980-ban, a második 1988-ban jelent meg a Testnevelési Egyetem tankönyveként – több generáció tanulta az anatómiát, a sportmozgások anatómiáját. A nemzetközileg is díjazott tankönyv több mint 9 kiadása a mai napig keresett a hallgatók és a sportszakemberek körében. Különlegessége, hogy az ábrákat  férje, Ránky Ernő kézzel rajzolta. Magas szintű szakmai munkája mellett kiváló pedagógus is volt. A TF-napok keretében megrendezett „legnépszerűbb tanár” versenyben a hallgatói szavazatok alapján minden évben az első három helyezett között végzett.

A hallgatók körében két beceneve volt: Tyúkanyó és Vaslédi. Minden problémát meg lehetett vele beszélni, titkokat rábízni. Nála nem lehetett melegitóben vizsgázni, ő maga is megadta, de a hallgatóktól is megkövetelte a vizsga méltóságának betartását. Válogatott atléta sportpályafutása után sem szakadt el az atlétikától, több évtizeden keresztül keretorvosként segítette az atléták felkészülését. Monspart Saroltával sokat tett a futás népszerűsítésért. Közös könyvük, A Futás csodálatos világa 1990-ben jelent meg. Az International Marathon Medical Directors Association első női elnöke volt, 11 alkalommal dolgozott a New York Marathonon. 

Elhivatott volt az utánpótlás-nevelésben is. Fontosnak tartotta a fiatalok ortopédiai szűrését a sportolás elkezdésekor, azt vallotta, hogy a korai szakmai munkát meg kell előznie – ahogyan ő fogalmazott – a  "karosszéria" felépítésének. A sportmozgások szerkezeti elemzéséhez pedig nélkülözhetetlenek az anatómiai, mozgástani ismeretek.

A Magyar Olimpiai Bizottság Nők a sportban Bizottsága 2015-ben Életmű-díjjal jutalmazta több évtizedes szakmai tevékenységét.

Márti néni!

Volt tanítványaid, kollégáid tisztelettel és szeretettel emlékezünk rád, megköszönve mindazt, amit tőled kaptunk!

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!