Eldördült a startpisztoly, megkezdődött az új tanév
2021. szeptember 6.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szeptember 6-án, hétfő délután 2 órakor tartották a Testnevelési Egyetem tanévnyitó ünnepségét, amelyen a 2021/2022-es tanév elsőéves hallgatói mellett több kitüntetettet is köszöntöttek.

Eldördült a startpisztoly, megkezdődött az új tanév

Egy év kihagyást követően újra diákoktól volt hangos a tanévévnyitó a Testnevelési Egyetem (TE) Athén termében: szeptember 6-án, hétfőn hivatalosan is elkezdődött az új tanév. Mint sokan emlékeznek, a koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradt a rendezvény.

Az esemény nyitányaként az Egyetem ünnepi Szenátusi ülésének Elnöksége vonult be a terembe: Dr. habil. Sterbenz Tamás, a TE megbízott rektora, Prof. Dr. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára, Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemet fenntartó közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítvány kuratóriumának elnöke, Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Dr. Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, továbbá Dr. Lacza Zsombor, a TE tudományos rektorhelyettese.

Dr. habil. Sterbenz Tamás megbízott rektor ünnepi beszéddel nyitotta meg a 2021/2022-es tanévet. Felszólalásában kiemelte, ez az első tanévkezdet, amikor a TE elsőéves hallgatói már alapítványi fenntartású intézmény polgáraiként kezdhetik meg tanulmányaikat. Céljaként jelölte meg, hogy az új korszak kezdete után a TE a nemzetközi színtéren is eredményesen képviselje az országot, mindezt a hatékony együttműködés és csapatmunka keretein belül.

Ezt követően Prof. Dr. Bódis József állt a pulpitushoz, és gratulált Sterbenz Tamás, valamint Mocsai Lajos kinevezéséhez. Beszédében az államtitkár hangsúlyozta, a hazai felsőoktatásban tanulók több mint 80 százaléka megkapta a koronavírus-járvány elleni védőoltást, így idén vélhetően normál keretek között zajlik az oktatás az egyetemeken.

Dr. Szabó Tünde ünnepi beszédét azzal kezdte, hogy a TE mindig is különleges helyet foglalt el a hazai felsőoktatásban, és ez a mostani infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően hatványozottan igaz. A folytatásban az egyre javuló magyarországi sportolási feltételek meglétét, valamint a TE hazai sportéletben betöltött elengedhetetlen szerepét hangsúlyozta.

Ezt követően az egyetemi kitüntetések és díjak átadása következett. Klebelsberg Kunó-díjat vett át Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos a Testnevelési Egyetemet fenntartó vagyonkezelő alapítvány kuratóriumának elnöke, az intézmény korábbi rektora.

„A jövőben várhatóan számos nehézséggel kell szembenéznetek, de fontos, hogy mindez megerősítsen benneteket – szólította meg az elsőéveseket Mocsai Lajos. – Mindig azt tartsátok szem előtt, hogyan tudtok napról napra jobbak lenni, közösségben gondolkodni, amihez figyelmen kívül kell hagynotok az egótokat. Ezek elérésben a Testnevelési Egyetem rengeteg segítséget fog nyújtani nektek.”

A TE Szenátusa TF-aranygyűrűt adományozott a Sportjáték Tanszék nyugdíjas óraadójának, Onyestyákné Dr. Reigl Mariannak, és a Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola tanárának, Egresssy Ildikónak.

Kerezsi Endre-díjban részesült Nemes Gábor, a Sportjáték Tanszék mesteroktatója és Dr. Prókai András, az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék docense. Hollóházi tányért vehetett át Takács Ferenc, a Küzdősport Tanszék mesteroktatója.

Pro Universitate-díjat vehetett át Prof. Dr. Pavlik Gábor professor emeritus, az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék oktatója, a tanszék korábbi (2001–2007) vezetője, Dr. Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, aki 2008 óta vezeti az Úszás, Vízi-és Küzdősportok Tanszéket – a tanszékvezető későbbi időpontban veszi át kitüntetését –, továbbá Dubecz József, a TE ismert oktatója, aki 1985 óta szolgálja az intézményt.

TE Edzői nívódíjjal ismerték el Takács Ferenc munkáját. A szakember hosszú ideje megbecsült tagja a birkózók nagy közösségének, az olimpiai családnak, illetve a TE oktatógárdájának.

Mesteroktatói oklevelet kapott Balzsay Károly, a magyar ökölvívósport meghatározó alakja – ő egészségügyi okok miatt nem tudott jelen lenni az ünnepségen –, Dr. Kovács László mesteredző, a Küzdősportok Tanszék oktatója, Kásás Zoltán olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó és Dr. Litavecz Anna, a TE oktatója.

Címzetes egyetemi tanári címben részesült Dr. Tóth Ákos nyugalmazott egyetemi docens, az az Úszás és Vízi Sportok Tanszék egykori tanszékvezetője, valamint Dr. Bretz Károly, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

Ezután a jelenlévők megtekintették Wehovszky Vivien edző és Zsadon Fanni osztatlan tanári szakos hallgató bemutatóját, ők mindketten a Pro Facultate-díjjal kitüntetett TF Műhely tagjai. Műsorszámuk után került sor az elsőévesek fogadalomtételére és egyetemi polgárrá avatására. A hallgatók képviseletében az eskü szövegét a többszörös magyar ritmikus gimnasztika bajnok, olimpikon, elsőéves MSc Szakedző szakos Pigniczki Fanni olvasta fel. Ezt követően Dr. habil. Sterbenz Tamás, a TE megbízott rektora az egyetem polgáraivá fogadta a TF hagyományos jelképeit viselő elsőéves hallgatókat, akik átvették a TF zászlaját a végzett diákoktól, majd a TF műhely tanulói előadták tanévnyitó műsorukat. 

A rendezvény zárásaként a TF Műhely és Nemerkényi Krisztina tanárnő szervezésében több hallgató dinamikus, fiatalos sportági előadását követően Sterbenz Tamás megbízott rektor elsütötte a startpisztolyt, ami az új tanév szimbolikus kezdetét jelentette.

fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!