Önkéntesek sokasága a vizes vb-n!
2017. április 24.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Július 14. és 30. között Budapest és Balatonfüred ad otthont a FINA vizes világbajnokságnak. Hazánk korábban nem rendezett ekkora volumenű sporteseményt, természetesen javában zajlanak már az előkészületek, aminek szerves részét képezi az önkéntesek kiválasztása és felkészítése. Ebben vezető szerepet játszik Perényi Szilvia, az Önkéntes Program igazgatója, egyetemünk oktatója – vele beszélgettünk.

Önkéntesek sokasága a vizes vb-n!

"Tavaly júniusban kezdődött a toborzás, rekordsebességgel gyűltek az önkéntesek. Szeptemberben háromezerötszáz jelentkezőnk volt, ma pedig már több mint nyolcezernél tartunk – mondta érdeklődésünkre Perényi Szilvia. – A fővárosból, a vidéki városokból, sőt külföldről is vannak jelentkezők, örömmel és büszkeséggel tölt el minket az önkéntesség népszerűsége."

Az első képzésen már is túl is vannak a "kiválasztottak", szombat reggel tíz órától délután ötig flottul, minden akadály nélkül ment le a program a Vigadóban. Huszonkét előadó adott széles körű tájékoztatást, mások mellett prof. dr. Mocsai Lajos, egyetemünk rektora, dr. Lénárt Ágota sportpszichológus, a TF tanszékvezetője, Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnoki vízilabdázó, valamint Perényi Szilvia is.

"Két részből áll a képzésünk, általánosból és területiből, jelenleg az előbbi zajlik, amelynek lényege, hogy éreztessük az önkéntesekkel az esemény komplexitását – folytatta Perényi Szilvia. – A júliusi világbajnokság tulajdonképpen tizenegy világbajnokságból áll majd, hat, úgymond hagyományos vébéből, valamint öt masters vébéből, önkénteseink harminc különböző területre lesznek beosztva. Szombaton közel nyolcszáz önkéntes érkezett a Vigadóba az ország különböző részéről, fantasztikusan sikerült a nap, a MÁV-Start jóvoltából ráadásul ingyenes volt az utaztatásuk, ami óriási segítség volt számunkra is. Az önkéntesek négy választási lehetőséget jelölhetnek meg a vizes világbajnokságon elvégzendő feladatok közül, s mi igyekszünk úgy elkészíteni a beosztást, hogy mindenkinek teljesüljön a vágya. Most hétvégén, szombaton és vasárnap a Kongresszusi Központban további több mint kétezer önkéntes vesz majd részt a képzésen, amelyen szinte ugyanaz lesz a program, mint legutóbb volt."

A szombati program kiegészül az önkéntesek úgynevezett flash mobjával (villámrendezvényével), amelynek koreográfiáját dr. Kalmár Zsuzsa, a TF Torna, RG, Tánc és Aerobik tanszék egyetemi docense és Horváth Anikó, az egyetem oktatója készítette, annak oktatófilmje pedig TF-es hallgatók közreműködésével készült el.

Természetesen a vizes világbajnokság jegyében – elvégre nemsokára itt a július!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!