Elhunyt a KSI alapító dr. Halmos Imre
2018. július 5.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Életének 89. esztendejében elhunyt dr. Halmos Imre fair play-életműdíjas tenisz mesteredző, sportvezető, a Testnevelési Egyetem egykori tanszékvezetője.

Halmos Imre a Központi Sportiskola alapító igazgatója, sokszoros kézilabda-válogatott, kiváló teniszező, kosárlabdázó, kézilabda és tenisz mesteredző, ezeken túl a Testnevelési Egyetem Sportjáték Tanszékének volt vezetője, az egyetem gyémántdiplomása és a Ferencváros örökös bajnoka.

Nevéhez fűződik számos sportszakmai könyv írása, szerkesztése, több műve jelent meg a teniszről, és ő írta a Sportjátékelmélet című szakkönyvet is. A három sportágban felmutatott, hihetetlen pályafutással rendelkező sportolót és tanárt a Testnevelési Egyetem saját halottjának tekinti. Halmos Imre temetésére a család tájékoztatása szerint július 12-én a délutáni órákban kerül sor a Farkasréti temetőben, amelyen a búcsúbeszédet a Testnevelési Egyetem részéről Mocsai Lajos, a TE rektora, a tanár úr régi kollégája és barátja tartja. 

Dr. Halmos Imre talán utolsó nagyinterjújában, amely a Magyar Nemzetben jelent meg idén januárban, így emlékezett életének fontosabb periódusaira, többek közt a KSI alapítására, amelynek ötlete Kutas Istvántól, a szocializmus egykori hírhedt, de sokra tartott sportvezetőjétől származott.

„1963. május 2-án háromezer gyerek érkezett villamossal ingyen a felvételire, amelyet főleg a Népstadion területén tartottunk. Szinte mindenkit felvettünk, hiszen a felvételit már előkészítettük, ezért a testnevelők az ügyesebb diákokat hozták el. Európában ilyen jellegű, központosított, mindent összefogó intézmény még nem volt.”

Elhunyt a KSI alapító dr. Halmos Imre

Dr. Halmos Imre lakásában 2018 januárjában (Fotó: mno.hu

Ahogy írtuk, Halmos Imre egykor teniszben és kézilabdában is válogatott játékos volt, később az egyikben mesteredzői, a másikban szakedzői minősítést szerzett. Ennek ellenére, mint nyilatkozta, a könyveiben megfogalmazott elgondolásai itthon nem terjedtek el. 

„Nem közvetlenül a gyerekek technikájával kell foglalkozni, vagyis nem azzal, hogy milyen szögben tartják a kezüket kézilabdában vagy teniszben – vélte. – Helyette feladatokat kell adni nekik. A teniszben sem az a lényeg, hogyan fogja az ütőt, és milyen szögben üti meg a labdát a fiatal. Erről már van információja a tévéből. A feladata inkább az kellene legyen, hogy átüsse a labdát a háló fölött, aztán az, hogy üsse a jobb vagy a bal oldalamra. Így hamar taktikát is tanul. A játék lényege, hogy felszabaduljanak a gyerekek, érzelmi, szellemi igény is támadjon bennük. Így szeretettel jönnek a legkisebbek is az edzésre, mert meg tudják csinálni a feladatokat. De mindezt itthon nem fogadták el, a merev németek viszont átvették - vallott elgondolásáról idén januárban a tanár úr."

Dr. Halmos Imre, aki szeniorként 99-szeres magyar bajnok lett teniszben, saját ars poeticáját így fogalmazta meg:

„Dolgozz keményen, játsszál sokat, élj az Isten és az emberek szeretetében.”

A kiváló sportembert és tanárt intézményünk saját halottjának tekinti.

Isten Önnel Tanár Úr!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!