Sport-specifikus dietetika képzés indul a Testnevelési Egyetemen
2019. május 2.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A fennállásának 94. évében járó Testnevelési Egyetem legmodernebb oktatási épületeinek falain belül új szakirányú továbbképzés indul 2019 őszén a Sport-táplálkozástudományi Központ szakmai gondozásában. A Sport-specifikus dietetika szakirányú továbbképzésének szakfelelőse Prof. Dr. Martos Éva.

A professzor asszony 25 éves sportkórházi múltja alatt sportszakorvosként három olimpián vett részt, 2000-ben az olimpiai egészségügyi csapat vezetője, majd 10 éven át az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) Főigazgató főorvosa volt. A szakfelelős a képzést azon dietetikusoknak ajánlja, akik szeretik a sportot, maguk is sportolnak, és hisznek abban, hogy a táplálkozással javítható a teljesítmény és az eredményesség. „A továbbképzés célja, hogy a fizikai aktivitással, élsporttal összefüggő széleskörű tantárgyi ismereteket gyakorlatorientált módon integrálja a dietetikai ismeretekkel a  legmagasabb szintű sporttáplálkozással foglalkozó szakemberképzés érdekében.” – mondta Prof. Dr. Martos Éva.

A kétféléves képzést elvégző dietetikusok többek között képessé válnak arra, hogy sportág-specifikus tanácsokkal lássák el a sportolókat versenyhelyzetekben, sorozatversenyeken, a felkészülés és a regeneráció során, továbbá segítsék a sportoló eligazodását a manapság oly divatos étrend-kiegészítők alkalmazásakor. A leendő sport-specifikus dietetikusok a képzés során elsajátított ismeretek birtokában megfelelő stratégiákat tudnak majd kidolgozni, melyek mentén támogatják a sportolókat az egészségmegőrzésben, a teljesítmény optimalizálásában, valamint a kitűzött eredmények elérésében. A szakfelelős hangsúlyozta, hogy a Testnevelési Egyetem és az itt tanító szakemberek garanciát jelentenek arra, hogy valóban egy hiánypótló, széleskörű elméleti és gyakorlati ismeretanyagot átadó képzés indulhasson útjára.  A szakirányú továbbképzés felépítésében egyedülálló, hogy egyenlő arányban szerepel az elméleti és gyakorlati oktatás. Ezek funkcionális egységet képezve segítik a sport-specifikus dietetikusok szakmai felkészülését.

A változatos, mintegy kétszáz órás tematikában a sport-specifikus dietetika mellett olyan tantárgyak szerepelnek, mint például a sportpszichológia, terheléses vizsgálatok, antidopping ismeretek, sportági sajátosságok vagy akár a sportképességek életkori sajátosságai. A gyakorlati képzés során a dietetikus hallgatóknak lehetőségük lesz részt venni többek között teljesítmény diagnosztikai vizsgálatokon, ellátogathatnak edzőtáborokba és sportakadémiákra, így megismerve a sportolók felkészítésében szerepet játszó szakemberek teammunkájának kulisszatitkait.

 Sport specifikus dietetika képzés indul a Testnevelési Egyetemen

A Sport-táplálkozástudományi Központ Analitikai Laboratóriuma

A hazai sporttudomány fellegvárában induló Sport-specifikus dietetika képzés oktatói gárdáját erősíti Prof. Dr. Martos Éva mellett Prof. Dr. Pavlik Gábor, Professor Emeritus, az MTA doktora, aki 25 éven át volt a férfi vízilabdaválogatott keretorvosa, Dr. Szőts Gábor, a Magyar Sporttudományi Társaság főtitkára, az egyetem több évtizedes tapasztalattal rendelkező oktatója, Dr. Lénárt Ágota, a sportpszichológia tanszék vezetője, aki számos olimpikon felkészítésében vett részt, Dr. Szmodis Márta egyetemi docens, aki jelentős  oktatói és kutatói tapasztalattal rendelkezik a humánbiológia területén, Dr. Györe István, sportszakorvos, korábban a kajak-kenu, a triatlon, a gyorskorcsolya válogatott keretorvosa több évtizedes terhelésdiagnosztikai gyakorlattal, valamint Dr. Tiszeker Ágnes, sportszakorvos, a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

Sport specifikus dietetika képzés indul a Testnevelési Egyetemen

A Sport-táplálkozástudományi Központ sportos kínálata

Itt a helyed!

  • Egyedülálló képzés
  • Gyakorlatorientált oktatás
  • A Testnevelési Egyetem elismert oktatói
  • Komplex tudásanyag
  • Betekintés a sport valódi világába

További információk:

  • Alapképzési szak, amelyre a továbbképzés épül: Dietetikus BSc vagy korábbi főiskolai szintű képzésben szerzett dietetikus végzettség
  • A képzés időtartama 2 félév
  • A szakirányú továbbképzés önköltséges, díja 250 000 forint/félév
  • Érdeklődés és jelentkezés: Testnevelési Egyetem Továbbképző Központ
  • A Sport-táplálkozástudományi Központ Analitikai Laboratóriuma

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!