MOVE Congress 2019
2019. szeptember 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

"Change the game – it’s your move!” ez nemcsak a 2019. októberében Budapesten megrendezésre kerülő MOVE Congress szlogenje, hanem a sport megújításán dolgozó innovátorok üzleti gondolkodásának mottója is. Közülük számos szakértő érkezik előadni és inspirálódni a világ egyik legnagyobb szabadidősport konferenciájára. Markos Aristides Kern, a német Fun With Balls nevű cég megalapítója és Magnús Scheving, a Lazy Town című gyerekműsor sorozat megalkotója igazi „trend-setter” a sport innovációban, mindketten megosztják tudásukat és tapasztalataikat az egyedülálló rendezvényen.

MOVE Congress 2019

Robbanás-szerűen növekvő cég és üzleti potenciál

A német innovátor, Markos Kern startup cége, a Fun With Balls állománya idén háromszorosára növekedett, és folyamatosan keresik az újabb szakembereket. Bevallásuk szerint ez annak köszönhető, hogy egyre több felhasználó ismeri fel a gamification lehetőségét a sport infrastruktúrában. ”Kormányzati és intézményi szinten is egyre több a megkeresésünk, mert rengetegen felismerik azt, hogy ez a módszer lehetőséget nyújt egy hatalmas társadalmi problémával, az inaktivitással való szembeszállásra. A mi termékeink titka az, hogy a mozgást ötvözzük a rendkívül attraktív és élményt nyújtó játékkal. Számos felhasználónk úgy válik rabjává egy-egy mozgásformának, sportnak, hogy korábban eszébe sem jutott azt kipróbálni. Miközben a játékainkkal játszanak, 1-1 óra perceknek tűnik, ez alatt rendesen átmozgatjuk őket, és ez manapság, amikor mindig idő szűkében vagyunk, óriási érték.” – vallja az újító üzletember. Legújabb innovációjuk, a MultiBall iránt világszerte kifejezetten iskolák, sportcentrumok és olyan intézmények érdeklődnek, ahol rendszeresen gyerekek fordulnak meg, és akiket percek alatt magához köt a játék. Markos Kern a MOVE Congress csütörtöki napján, október 17-én tart előadást a Budapest Kongresszusi Központban.

Panaszkodunk, hogy keveset mozognak, pedig mi mondjuk nekik, hogy „Ülj le, maradj csendben!”

Az izlandi Magnús Scheving világszerte ismert tévésorozatát, a Lazy Town-t 170 országban, köztük Magyarországon is nagy sikerrel vetítették, és számos díjat nyert, többek között a BAFTA-t, a US Telly Award-ot, továbbá begyűjtött 2 Emmy-díj jelölést is. A gyerekeknek szóló műsor képes volt felállítani nézőit a fotelből a tévénézés közben és azt követően egyaránt. A producer így vall a gyerekek megmozgatásáról: „A titok mindössze annyi, hogy csináljunk játékot a mozgásból. Bármit, amit a gyerekek játéknak fognak fel, örömmel csinálják, és észre sem veszik, hogy közben megmozgattuk őket. A Lazy Town is pont erről szólt, a mozgásra invitáló üzeneteket elrejtettük a sorok között. De mi, felnőttek gyakran követünk el hibákat, amikor a gyerekeket sportolásra hívjuk. A gyerekek ugyanis ösztönösen imádnak mozogni. Mi pedig ott rontjuk el a dolgot, amikor meg akarjuk nekik mondani, hogyan, mikor, mennyit és mit mozogjanak. A gyerekeknek nem fegyelmezett gyakorlatokra van szükségük, hanem játéklehetőségre, motivációra és térre. Miközben arra vágyunk, hogy minél többet mozogjanak, mi vagyunk, akik leültetjük és csendre intjük őket.” Magnús Scheving a gyereksorozat után most új projekten dolgozik: tévésorozatot készít olyan aktív, idős emberekkel, akik korukhoz képest valami extrém mozgást művelnek. Például egy 86 éves férfiról, aki az USÁ-ból átúszott Kubába. Vagy egy 60-nak kinéző, de valójában 96 éves idős hölgyről, aki jógát oktat Japánban. „Iszonyúan érdekel, hogy mit tesznek ezek az emberek, amit mások nem. Mit esznek, mik a szokásaik, a napirendjük? Ezt szeretnénk kideríteni, és a műsorral természetesen másokat is inspirálni.” – beszélt terveiről a producer, aki pedig az október 18-i konferencianap kiemelt előadója lesz.

A MOVE Congress további kiemelt témái:

  • Edzés a fantasy játékok világában. Előadó: Gino Singh sportmotivátor, edző (Németország), a Dungeons and Workouts című könyv szerzője
  • Hogyan lehet fitnesztermeket hosszú távon is nyereségesen működtetni? Előadó: Dr. Paul Bedford fitneszkutató (Anglia), a fitneszvilág „megtérülés guruja”
  • Amikor a nők egymást motiválják, női sikersztorik az egészséges életmódváltásban. Előadó: Kate Dale stratégiai kommunikátor, Sport England, a www.thisgirlcan.co.uk motivációs oldal elindítója és működtetője
  • Hogyan lehet nemzetközi kapcsolatokat építeni a szabadidősport segítségével? Előadó: Aaron Kearney (Ausztrália), újságíró, ABC International Development
  • Mozogni hív a város - hogyan teremthetünk élhető tereket, sportolásra alkalmas urbánus helyszíneket? Előadó: Hans Karssenberg (Hollandia), városfejlesztő, a Stipo és a Placemaking Europe társalapítója
  • Ez mind nagyon szép és jó, de honnan szerezzünk rá pénzt? - Az üzleti és magánszféra megnyerése a sportprojektekre. Előadó: Kai Troll, nemzetközi fundraising szakértő, az Association World Foundation elnöke, Belgium

A 25 nemzetközi és hazai előadó témaindító és interaktív előadások, workshopok során igyekszik tudását, tapasztalatait átadni a várhatóan 500 fős hallgatóságnak. A látogatók várhatóan fele-fele arányban érkeznek külföldről és Magyarországról, a szervezők a hazai résztvevőket a szabadidősport, gyermek- és diáksport, a főiskolai-egyetemi sport, a sportdiplomácia, az önkormányzati szektor, a fitnesz szektor, valamint sportvállalkozások és sportlétesítmény üzemeltetés területéről várják. Jegyek az egyes napokra vagy a teljes konferenciára elérhetők az esemény honlapján.

A MOVE Congress-ről

A MOVE Congress (www.movecongress.com, Facebook oldal itt) dedikált témája a szabadidősport és a fizikai aktivitás kérdése. Legfőbb célja, hogy új utakat keressen a fizikai aktivitás népszerűsítésében. Az eseménynek a korábbi években Koppenhága, Frankfurt, Párizs, Sao Paulo, Barcelona, Róma és Birmingham adott otthont, idén, kilencedjére pedig Budapesten kerül megrendezésre, minden eddiginél nagyobb résztvevői számmal és még az eddigieknél is interaktívabb formában. 

A konferencia résztvevői az egészséggazdaság, a sport, az oktatási, vagy éppen a várostervezési szektorból érkeznek. A tapasztalatok megosztásából, a bemutatott programötletekből a térségünkben élő szakemberek, valamint az itt működő szervezetek és vállalkozások is meríthetnek és profitálhatnak, de az egyedülálló kapcsolatépítési lehetőség segíthet régiónk és Magyarország jó gyakorlatainak, sikeres projektjeinek, termékeinek exportálásában, külföldi megismertetésében is. A rendezvény szervesen illeszkedik a Budapest Európa Sportfővárosa 2019 programsorozatba is.

A konferencia nemzetközi szervezője a Nemzetközi Sport- és Kulturális Szövetség (International Sport and Culture Association, ISCA), hazai felelőse pedig a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség (NDHSZ). Az esemény lebonyolítási rendjét és módozatait illetően sem egy hagyományos fórum és konferencia, hiszen a szabadidősport legfrissebb témáinak, jó gyakorlatainak bemutatása sem csupán ültetett keretek között, frontális előadásokon vagy kerekasztalbeszélgetéseken valósul meg, hanem a résztvevők és előadók rendszerint jó példát mutatva magukat is aktivizálják a workshopok, plenáris ülések és tanácskozások során. Így nem meglepőek a kerékpáron, fitnesz labdán tartott, dinamikus, interaktív előadások, vagy a városi környezetbe kihelyezett események sem, melyekre a tervek szerint Budapesten is lesz példa.

Nemzetközi Sport- és Kulturális Szövetség (International Sport and Culture Association, ISCA)

Az 1995-ben alapított ISCA egy nemzetközi szövetség, amely szabadidősporttal, rekreációs sporttal, fizikai aktivitással foglalkozó szervezeteket tömörít. Jelenleg 240 tagszervezete van, köztük nemzetközi NGO-k, a civil és vállalkozói szektor képviselői egyaránt. Emellett 88 országból 40 millió egyéni taggal rendelkezik, akik a sport, ifjúsági és kulturális területen széles körben tevékenykednek. Weboldala: http://www.isca-web.org

Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség (NDHSZ)

A 2017-ben megalakult NDHSZ sportköztestület, melynek alapító tagjai a Magyar Diáksport Szövetség, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség és a Magyar Szabadidősport Szövetség. A szervezet alapcélja, hogy a teljes magyar lakosság – különös tekintettel a fiatal korosztály, a köz- és a felsőoktatásban résztvevő diákok és hallgatók – körében népszerűsítse az egészséges életmódot, a rendszeres fizikai aktivitást és a sportolást. Az NDHSZ egyben a magyarországi koordinációs szervezet az egészségfejlesztő testmozgás (health-enhancing physical activity - HEPA) területén, és aktívan támogatja az európai uniós tagállamok nemzeti kapcsolattartóinak ˗ - WHO és az Európai Bizottság által koordinált - kapcsolatépítését és tudásmegosztását is. Az NDHSZ egyben az ISCA és a HEPA Europe - European network for the promotion of Health-Enhancing Physical Activity hivatalos tagja.

További információ: Szilágyi Andrea (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | +36-70-394-9596)

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!