Dr. Rácz Levente és az apró részletek fontossága
2017. szeptember 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A napokban rektori dicséretben részesült dr. Rácz Levente, a Testnevelési Egyetem biomechanikai tanszékének megbízott vezetője. A 47 esztendős erőnléti szakember 1993-ban szerzett testnevelő tanári diplomát a TF-en, és csaknem két évtizede oktat egyetemünkön, amely jószerével a második otthona. 

„Egészen korán, már gimnazista éveimben elhatároztam, hogy én márpedig a TF-re fogok járni – elevenítette fel a kezdeteket dr. Rácz Levente. – Kiskunfélegyházáról származom, az iskolánkból minden évben felvettek diákokat a TF-re, akik aztán csodákat meséltek az egyetemről. Élsportolóként szinte adta magát, hogy a testnevelői-edzői pályát válasszam.”

A TF-en töltött hallgatói évei nem csupán tanulással, ismeretei kiszélesítésével teltek, mást ne említsünk, dr. Szécsényi József tanítványaként az országos és a nemzetközi TDK-t is megnyerte, továbbá az utolsó két évében az atlétika tanszék demonstrátoraként speciális feladatot kapott, a gerelyhajító csoport edzéseit vezette – még egyszer rögzítsük: hallgatóként! 

„Elsősként Radák professzor volt az edzőm, aki akkor még biomechanikusként, a válogatott atléták tudományos mérésein keresztül megismertetett az edzősködés tudományos oldalával, ami aztán témavezetőm, Tihanyi professzor keze alatt doktori tanulmányaim során teljesedett ki  – folytatta Rácz Levente, aki pályafutása során számos kimagasló magyar élsportolóval dolgozott és dolgozik a mai napig. – Mindig nagyon érdekelt, hogy valójában mi van egy-egy kiemelkedő eredmény hátterében, milyen tényezők kellenek a lehető legjobb teljesítmény eléréséhez. Az edző fejével gondolkodva a gyakorlati problémák megoldására keresem az edzésfolyamatba visszacsatolható objektív, tudományosan megalapozott
választ.”

Rácz Levente az utóbbi időben rengeteg időt és energiát fektetett a TF új koncepciójának kidolgozásába és megvalósításába, jelesül abba, hogy kutató laborjaink egymástól való elszigeteltsége megszűnhessen, az egyes tudományterületek közötti együttműködés természetes igénnyé válhasson.

Dr. Rácz Levente és az apró részletek fontossága

Munka közben: Dr. Rácz Levente és Cseh László világbajnok, olimpiai ezüstérmes úszó.  

„Rendkívül fontos, hogy kutatóink méltó környezetben, világszínvonalú műszerekkel, egymás kvalitására számíthassanak és építhessenek. A mindennapi munkájukban az együttműködést,a hatékonyságot segítő, tehetségük kibontakozását lehetővé tevő Integrált Laborrendszerben dolgozhassanak – hangsúlyozta.

Az oktatásban, a kutatásban és az edzői munkában is akkor működik minden igazán jól és gördülékenyen, ha minden apró részlet a helyére kerül. Ebbe a kihívásba minden nap teljes hittel, odaadással és szenvedéllyel állok bele.”

Ezért is tisztelik meg bizalmukkal világ- és Európa-bajnok sportolóink a közös siker reményében.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!