Nyolcvanéves dr. Tóth Ákos, a TF és a magyar úszósport legendás alakja
2023. november 6.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

November 2-án töltötte be nyolcvanadik életévét dr. Tóth Ákos, a magyar úszóválogatott korábbi szövetségi kapitánya, aki csaknem hat évtizede tanít a TF-en.

Szeptemberben térdprotézisműtéten esett át, most éppen felépülőben van, de jár-kel, vezet, szervezi az életét – dr. Tóth Ákoson mintha nem fogna az idő. Tizenhét éven át vezette a TF Úszó és Vízi Sportok Tanszékét, 57 éve tanít az intézményben, mesteredző, címzetes egyetemi tanár, számos magas rangú kitüntetés birtokosa, a magyar úszóválogatott korábbi szövetségi kapitánya – és belépett a kilencedik évtizedébe, november 2-án ugyanis betöltötte a nyolcvanat.

„Mivel hétköznapra esett a születésnapom, szombaton jött össze a család, nem voltunk sokan, csak tizenhatan – mondta megkeresésünkre jókedvűen a TF és a magyar úszósport megkerülhetetlen, legendás alakja. – Szoknom kell ezt az állapotot, elvégre sohasem voltam még nyolcvanéves. Jól halad a felépülésem a műtétem után, az orvosom mondta is, összehív egy konzíliumot, mert nem látott még ilyen gyorsan regenerálódó nyolcvanéves szervezetet.”

Tóth Ákos megszámlálhatatlan mennyiségű élménnyel gazdagodott TF-es pályafutása során, ezért sem tudott kiemelni egyet, amikor arra kértük, nevezze meg a legemlékezetesebbet.

„Az oktatásmódszertan jut hirtelen eszembe, az igazi pedagógia érvényesülése. Amikor láttam tanítványaim fejlődését, legyen szó akár az egyetemről, akár az uszodai életről, nos, az megfizethetetlen élmény. Vagy említhetem az Úszó Nemzet Programot, amelynek előkészítésének tevékeny részese voltam, ötvenezer gyerek szerepel ebben a programban, ezt is óriási eredménynek tartom. Itt hadd emeljem ki ars poeticámat. Illés, Omega, LGT, imádtam ezeket a zenekarokat, s az egyik híres Illés-dal így kezdődik: Ne gondold, ó, ne, hogy tiéd a világ! Nos, minden tanítványomnak ezt ajánlottam figyelmébe. Hogy sohase helyezze önmagát előtérbe, ezt tekintem a filozófiámnak.”

A magyar sport világsikerekben gazdag történelmében szemtanúja lehetett többek között Puskás Ferenc, Papp László vagy éppen Balczó András szédületes teljesítményének, úgyhogy megkérdeztük tőle: ha egyetlen magyar sportolót emelne ki a rengeteg világklasszisunk közül, ki lenne az?

„Minden elfogultság nélkül: az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinát. Gyerekkorától ismerem őt és a családját, végigkísértem egész pályafutását, csodálatos sportoló és csodálatos ember. Magánemberként is megmaradtak benne a legjobb emberi értékek, amelyeket – ha szabad így fogalmaznom – az olimpiai bajnoki címei után sem nőtt ki.”

Tóth Ákostól megkérdeztük azt is, mit kíván a következő nyolcvan évre.

„Nyolcvan? Megelégszem még tíz-tizenöt évvel, legalábbis ennyivel számolok. Noha itt fáj, ott fáj, nincs nagyobb problémám, jól érzem magam. Stílszerűen fogalmazva: ezt a másfél évtizedet szeretném egészségesen megúszni.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!