Csaknem negyven éve nem tudják megdönteni Szalma László országos rekordját
2023. június 28.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Sorra dőlnek meg a szakállas országos rekordok atlétikában, nagy kérdés, Szalma László távolugróé meddig él még.

Az atlétika szerelmesei bizonyára tudják, hogy a Lengyelországban zajló Európa Játékokon megdőlt a 4X100-as női váltó magyar csúcsa. A Kerekes Gréta, Csóti Jusztina, Takács Boglárka és Sulyán Alexa összetételű kvartett 43.49 perc alatt teljesítette a távot. A lányok összeölelkezve ünnepelték a kedden azóta újra megdöntött magyar csúcsot.

Ennek, valamint a közelgő budapesti atlétikai világbajnokság kapcsán kereste meg a Nemzeti Sport szerkesztősége a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Atlétikai Tanszékének vezetőjét, a korábbi távolugrót, Szalma Lászlót, aki 1985. július 7-én, a Népstadionban javította meg saját országos csúcsát, és 830 centis eredménnyel nyert. Azóta egyetlen magyar távolugró sem tudta felülmúlni ezt a teljesítményt.

„Akkoriban nem gondoltam volna, hogy a csúcsom ennyi ideig érvényben marad, mert abban az időben láttam olyan tehetséges fiatalokat, akikben volt fantázia – mondta a Nemzeti Sportnak Szalma László. – Az utóbbi tizenöt évben azért ez megváltozott, egyre inkább éreztem, hogy ez a csúcs sajnos szakállas lesz, most nincsenek feltörekvő fiatal atléták, akikben benne van a lehetőség. Pedig fontos lenne, hogy a gyerekeket a sportágban tudjuk tartani, és minél kisebbek, annál nagyobb pedagógiai érzék kell hozzájuk.”

Mint ismert, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem vállalta magára a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság önkénteskoordinátorainak képzését, egyetemünk Csörsz utcai létesítménye lesz a világesemény egyik edzőhelyszíne, valamint a vb alatt a TF-en rendeznek egy egynapos szakmai konferenciát, amelyen a világ legjelentősebb sporttudósai lesznek jelen. 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!