Élsportolói étkező a TE-n
2022. február 25.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Új projekt indult a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen: a TFSE színeiben versenyző élsportoló hallgatók a Sport-táplálkozástudományi Központ által összeállított sportolói menüt fogyaszthatják az intézmény éttermében, egyszersmind az egészségesebb, a felkészülésüket még inkább segítő ebéd mellett hosszú távú képzést kapnak a tudatosabb táplálkozás elsajátítása céljából.

Élsportolói étkező a TE-n

a kép illusztráció

Az éttermen belül elkülönített helyen alakították ki az élsportolók étkezőjét, ahol a menün kívül számos aprósággal is készültek a program megalkotói. A projektben a női NB I-es kosárlabda-, röplabda-, a férfi futsalcsapat játékosai, valamint az egyéni sportágak képviselői is részt vesznek. A TE reméli, hogy az ősztől kibővített körrel és még több lehetőséggel tudja segíteni az egyetemi élsportot.

„A táplálkozásnak a sportteljesítményben is nagy jelentősége van, nem mindegy, mikor, mennyit és mit eszünk, s úgy tűnik, a hazai sportolók is egyre inkább figyelnek a táplálkozásukra – mondta megkeresésünkre prof. dr. Martos Éva, a Sport-táplálkozástudományi Központ szakmai vezetője. – Bizonyos alapelvek mentén próbáltuk megfeleltetni az egyetemi menza által biztosított menüket, megnéztük az étlapot, s igyekeztünk változatos, egyúttal szépen tálalt menüket kialakítani, bebizonyítva, hogy a sportteljesítmény alá rendelt étkezés is lehet gusztusos és finom. Kevesebb zsír, több fehérje, jó szénhidrát – ezt tartottuk szem előtt. Kétféle menüt kínálunk, mindig van zöldsaláta, gyümölcs, joghurt és valamilyen sütemény, s természetesen mindegyik ételnél feltüntetjük az energia-, a zsír- és a szénhidráttartalmat, továbbá jelezzük az allergén összetevőket."

Dietetikus kollégáival Martos Éva személyesen beszélgetett, illetve beszélget a menüt fogyasztó hallgatókkal, és eddig csupa kedvező visszajelzést kaptak. Egyikük például ezt mondta: „Mintha a VIP-ben lennék."

Utolsó módosítás: 2022. február 28. 9:35
nyomtatás
2023. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!