Elhunyt Prof. Dr. Szécsényi József
2017. március 21.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Elhunyt Prof. Dr. Szécsényi József korábbi Európa-csúcstartó, olimpiai negyedik diszkoszvető, professor emeritus, aki sportpályafutása mellett az elméleti és gyakorlati atlétikában, tudományos tevékenységben is kimagasló eredményeket ért el. A Testnevelési Egyetem tanára 85 évesen távozott közülünk, pótolhatatlan űrt hagyva maga után.

Szécsényi József

Néhány hete még Szécsényi tanár úr születésnapi köszöntője alkalmából írtuk le életének mérföldköveit. Most azonban a tisztelet és az emlékezés apropóján idézzük fel főbb vonalakban életútját. Elsőként eredményes sportpályafutásának főbb állomásairól beszélve: Szécsényi József az 1954-es atlétikai Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, és ebben az esztendőben főiskolai világbajnok is volt. 1958-ban Európa-csúcsot dobott (58.33). Az 1960-as római olimpián – legjobb európaiként – a negyedik helyen végzett, majd az 1964-es tokiói olimpián 5. helyezést ért el diszkoszvetésben. Edzői pályafutása alatt versenyzői húsz ifjúsági és felnőtt Országos Bajnokságot nyertek. 1969-től közel tíz éven át a magyar válogatott dobószakágának vezetője volt.  

1955-ben testnevelő tanári-, 1967-ben szakedzői, majd 1973-ban az ELTE Bölcsészettudományi Kar pszichológia szakán szerzett diplomát. 1965-ben került TF Atlétika Tanszékére adjunktusként, 1978-ban egyetemi docens, 1989-ben egyetemi tanári és tanszékvezetői kinevezést kapott. Tudományos tevékenysége először a versenyzés lélektani problémáira irányult. 1973-ban az ELTE Bölcsészettudományi Karán doktori címet szerzett pszichológiából. Ezután tudományos érdeklődésének fókuszát a teljesítményfokozás másik területére, az izommechanika kérdése felé fordította. Az izommechanika kérdései közül az izom fiziológiásan kihasználható tartománya, annak értelmezése, valamint az izom teljesítményét befolyásoló tényezők voltak azok, amelyekkel foglalkozott. 1979-ben “Izommechanikai elvek érvényesülése a sportmozgásokban” címmel megszerezte a biológiai tudományos kandidátusi címet. 1985-től az Atlétika Tanszék tudományos kutatási és TDK tevékenységét irányította. Igyekezett iskolát teremteni és a hallgatókkal megszerettetni a kutatómunka szépségeit. Tanítványai számos első, második és harmadik helyezést értek el a TF Tudományos Diákköri Konferenciáin, nemzetközi TDK-n pedig több első helyezést és különdíjat is szereztek. Egy önálló szakkönyv szerzője, tíz szakkönyv társszerzője és mintegy kilencven közleményt, szakcikket publikált. Több alkalommal tartott előadásokat a Magyar Élettani Társaság Vándorgyűlésein és Nemzetközi Mozgásbiológiai szimpóziumokon. Szakmai továbbképzéseket tartott Csehszlovákiában, Franciaországban, az NDK-ban, Spanyolországban és Portugáliában.  Hosszú éveken át a Magyar Biológiai Társaság mellett, a Testnevelési Egyetem Doktori Tanácsának és Habilitációs Bizottságának tagja, és a Tanszékvezetők Kollégiumának elnöke volt.

Szécsényi tanár úr egyike a tradicionális TF-családok képviselőinek, hiszen hallgatóként is itt tanult, majd oktatóként itt alkotott és dolgozott, itt ismerkedett meg felségével, itt tanított lánya és unokája is itt dolgozik. Nem véletlenül mondta egy korábbi interjúban, hogy számára a TF az életet jelenti, „mindent”.

Halála mindenki számára óriási veszteség. A TE közössége osztozik a Család gyászában. A Testnevelési Egyetem saját halottjának tekinti Szécsényi József professzor urat.

Emlékét szeretettel és tisztelettel megőrizzük.

Nyugodjék békében!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!