A sportorvosok is felkészültek az U23-as világbajnokságra
2019. október 28.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Hetven sportorvos tartott háromnapos konferenciát a Testnevelési Egyetemen Dr. Molnár Szabolcs, a Magyar Birkózó Szövetség orvosi bizottságának elnökének, a világszövetség (UWW) orvosi, prevenciós és anti-dopping bizottságának tagjának szervezésében.  

Az UWW orvosi konferenciáján negyvennél is több ország mintegy hetven sportorvosa vett részt és az esemény rendkívül eredményesnek és sikeresnek bizonyult. A tudományos eszmecsere témaválasztása érintette a birkózósporttal kapcsolatos orvosi tevékenységet, a birkózó versenyek orvosi felügyeletét, a tipikus birkózósérülések megelőzését, a doppingvizsgálatok lebonyolítását. 

A kulcskérdések között szerepelt a birkózásra jellemző speciális sérülések feltérképezése, a higiénia fontossága különös tekintettel a bőrfertőzésekre, amelyeket meg kell és meg is lehet előzni. Terítékre került az előadások során a túledzettség, a gyors fáradás jelensége, a lelki terhelés, a táplálék-kiegészítők témaköre és a doppingolás elleni harc is.

A sportorvosok is felkészültek az U23-as világbajnokságra

A főszervező Dr. Molnár Szabolcs, ortopéd-traumatológus, aki a sportsérülések gyógyítására, azok megelőzésére specializálódott (Fotó: Magyar Birkózó-szövetség) 

Az esemény Tudományos Bizottságának három magyar tagja is volt: Molnár Szabolcs mellett dr.Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Bizottság igazgatója és dr.Gáspár Krisztián bőrgyógyász-allergológus. A hazai szakemberek mellett a testület tagja volt a kanadai Babak Shadgan, az UWW orvosi bizottságának elnöke. A konferencián az UWW bizottsági tagjain kívül képviseltette magát a sportorvoslás szakértőivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Testnevelési Egyetem, és a Sportorvosok Európai Kollégiuma is.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!