Ezekkel az alapszakokkal vár a TE!
2020. január 28.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A középiskola végeztével két út áll előtted, ha szeretnéd megkezdeni a tanulmányaidat egy egyetemen: jelentkezhetsz osztatlan képzésre és alapszakra. Mai bejegyzésünkben megnézzük, hogy mit is jelent pontosan az utóbbi, és milyen alapszakokkal vár a Testnevelési Egyetem.

Ezekkel az alapszakokkal vár a TE

A felsőoktatási rendszer összehangolásaként 2006-ban Magyarországon is bevezették a többciklusú rendszert, minek lényege, hogy a felsőoktatásba bekerülő hallgató előbb kap egy átfogóbb, alapozó jellegű tudást az alapképzésen, ezt követi a koncentráltabb mesterképzés, majd a doktori vagy szakirányú továbbképzés. Az átalakítás célja az volt, hogy a felsőoktatási rendszer megfeleljen a Life long learning által támasztott követelményeknek, rugalmasabb és átjárhatóbb legyen. Emellett mellett egyes szakokon (például tanárképzés) és intézményekben megmaradtak az osztatlan képzések is, melyekről egy másik blogposztban írunk majd.

Az ország legnívósabb sportegyetemén a Testnevelési Egyetemen két alapképzés közül választhatsz: sport- és rekreációszervezés, illetve edző szak. Nézzük sorban, mit kell tudni róluk!

A sport- és rekreációszervezés szak elvégzése után rekreációszervező, egészségfejlesztő és sportszervező lehet belőled, vagyis képes leszel fejlesztő és szervező feladatok ellátni a rekreáció, a sport és az egészség területén. Mit is jelent ez pontosan? A sportszervezési szakirányon tanulsz egy kis sporttudományt, egy kis menedzsmentet, némi gazdasági ismereteket és máris képes leszel ügyintézői, szakmai vezetői, középvezetői és igazgatói szerepkörök betöltésére akár egy sportszervezetnél, sportlétesítménynél, gyógycentrumban, fitneszteremben, önkormányzatnál, de akár saját vállalkozásba is foghatsz. Ha a rekreáció szakirányra voksolsz, akkor felvértezed maga sporttudományi, egészségfejlesztési és menedzsment ismeretekkel és jöhet az egészség-, sport- és életmódkultúra fejlesztése civil szervezeteknél, szociális, egészségügyi és nevelési intézményekben.

Az edző szak nem meglepő módon az edzői szakmára készít fel, vagyis képes leszel különböző utánpótlás korosztályok és felnőtt sportolók szakmai képzésére, fejlesztésére, versenyeztetésére. A választott sportág csínját-bínját megtanítják neked, tippeket-trükköket leshetsz el a legjobb oktatóktól és azt is megtanulhatod, hogy ezeket a tudáskupacokat, hogy lehet mások fejébe átültetni. Természetesen az anatómiát sem úszod majd meg, hiszen ahhoz, hogy tudd a test hogy reagál bizonyos helyzetekben és általánosságban, hogy lehet fejleszteni, ahhoz alaposan ismerned kell a működését. Ugyanígy a a sportolók mentális “edzésére” is neked kell majd gondolni, így ehhez is kapsz eszközöket a kezedbe.

Bármelyik szakra is jelentkezel, a TE-n kiváló oktatókkal, jófej csoporttársakkal találkozol majd. Készen állsz a kalandra, akkor töltsd le a Testnevelési Egyetem felvételi kalauzát itt!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!