Hatalmas tömeg Tóth Bendegúz temetésén
2020. június 15.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Nagyon sokan gyűltek össze Gombán, a református temetőben, hogy elbúcsúztassák Tóth Bendegúz birkózót, a Testnevelési Egyetem hallgatóját. Már az odafele vezető úton is csak lépésben lehetett haladni a temető felé. Mindenütt válogatott, vagy klubszínekbe öltözött fiatalok csoportjai álltak, a koporsó mögött pedig a klubtársak, magyar és csapatzászlóval tisztelegve társuk előtt.  

A koporsón Bendegúz fényképe, egy nemzeti színű babérkoszorúval.  A gyászolók között csak egy ember volt fehér ruhában, Johanna, aki Bendegúz menyasszony volt…

Mindenki megilletődve, szemét törölgetve hallgatta a búcsúbeszédeket, amiben Pesterzsébet polgármestere, a körzet országgyűlési képviselője, a birkózó szövetség szakmai igazgatója, a klub vezetője, illetve Gomba polgármestere emlékezett. Utóbbi elmondta, hogy Gombának még soha nem volt olyan sportolója, aki kijutott az olimpiára, erre Bendegúznak komoly esélye volt. A beszédek Bendegúz kivételes személyiségét, szerénységét, szorgalmát, határozott életfelfogását domborították ki.

Hatalmas tömeg Tóth Bendegúz temetésén

Az Egyetem koszorúját Mocsai Lajos rektor és Nemerkényi Krisztina, a Kegyeleti Bizottság elnöke helyezte el a ravatalon

A Testnevelési Egyetem részéről Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor emlékezett a sportolóra, aki elmondta, hogy a vezetői döntés értelmében Tóth Bendegúz – példamutató élete és sportolólói eredményei miatt – felkerül az egyetem Dicsőség táblájára.

Sok jelenlegi és volt hallgatóval találkoztunk a temetésen. A sírnál az utolsó percekben hosszú sorban álltak a gyászolók, hogy egy-egy fehér vagy piros rózsaszál koporsóra ejtésével búcsúztassák az elmenőt.  A most negyedéves osztatlan tanári évfolyam már soha nem lesz ugyanolyan, mint korábban…

Nekik és nekünk is hiányozni fog Bendegúz.

Isten nyugosztalja!

szöveg: Nemerkényi Krisztina, fotó: Róth Tamás

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!