Elhunyt az olimpiai bajnok Igaly Diána
2021. április 9.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Fiatalon, mindössze ötvenhat éves korában elhunyt a 2004-es athéni nyári olimpia aranyérmes sportlövője, Igaly Diána. A sportág egyik legkiemelkedőbb képviselője a koronavírus áldozata lett.

Elhunyt az olimpiai bajnok Igaly Diána

Fotó: Nemzeti Sport

Az olimpiai bajnok sportolónő, aki világversenyeken több mint harminc alkalommal állhatott dobogóra, kedden került kórházba koronavírus-fertőzés okozta betegséggel. Kórházba szállítását követően tovább romlott állapota, és szervezete végül feladta a küzdelmet a halálos kórral szemben. Halálhíre nemcsak a sportszerető embereket és szurkolókat, hanem mindenkit megrendített.

Gyászol a magyar sportlövészet, pótolhatatlan veszteség érte sportágunkat, 56 éves korában elhunyt Igaly Diána – nyilatkozta Sinka László, a Magyar Sportlövők Szövetségének főtitkára az MTI-nek. – A Magyar Sportlövők Szövetségének alelnöke, olimpiai, világ- és Európa-bajnok hosszas küzdelem után feladta a harcot a koronavírussal szemben. A sportág egyik legendája Sydney-ben olimpiai bronzérmes, Athénban olimpiai bajnok, emellett négyszer volt világbajnok, hatszor Európa-bajnok, világversenyeken 32 alkalommal állhatott dobogóra. Ötször volt az év sportlövője, 2019-ben életműdíjat kapott a Magyar Sportlövők Szövetségétől. Igaly Diánát a Magyar Sportlövők Szövetsége saját halottjának tekinti.”

Igaly első nagy sikerét a női skeetben az 1983-as junior Európa-bajnokságon aratta, amelyen aranyérmet nyert. Ezt követően nem volt olyan hazai vagy nemzetközi verseny, amelyen ne ért volna el kiemelkedő eredményt. Többek között két-két egyéni és csapatvilágbajnoki címet ünnepelhetett, az Európa-bajnokságokról pedig hat aranyéremmel tért haza. 

Mint ismert, a női koronglövészet Sydney-ben szerepelt először a nyári olimpiai játékok programján, s Igaly rögtön bronzérmet szerzett. Kitűnő sportlövőnk négy évvel később felülmúlva Sydney-ben mutatott teljesítményét a 2004-es athéni ötkarikás játékokon a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

Igaly Dianát hatszor választották meg az év magyar sportlövőjének, s ezen felül 2004-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét is. Talán csak kevesen tudják, hogy – részben felejthetetlen olimpiai teljesítményének köszönhetően – Athén díszpolgára volt.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!