Bérczi István emlékére
2021. április 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Hetvenhatodik életévében elhunyt Bérczi István, a magyar tornasport meghatározó alakja, akit sokan a Magyar Televízió TV Torna című műsorából is ismerhetnek, hiszen másfél évtizeden keresztül szerepelt benne. Az olimpiai nyolcadik helyezett sportoló halálát koronavírus okozta, két nappal később pedig felesége, Genersich Mária korábbi válogatott tornász, a Budapesti Spartacus korábbi versenyzője is belehalt a fertőzése.

Bérczi István emlékére

fotó: Magyar Torna Szövetség

„Még most sem térünk magunkhoz… – mondta Bérczi István halála kapcsán Dr. Kalmár Zsuzsa, a Testnevelési Egyetem Torna, RG, Tánc és Aerobik Tanszékének vezetője. – Áldott jó, segítőkész ember volt, nem mellékesen nagyszerű sportoló. Sok tornász világversenyre jártunk együtt pontozni, sohasem felejtem el, hogy a repülőn mindig megkért, hadd üljön ő a folyosó mellett, középen ugyanis nem szeretett a bezártságérzés miatt. A 2016-os riói olimpiát követően befejezte nemzetközi bírói munkáját, idehaza azonban továbbra is dolgozott, egyebek mellett ő szervezte a versenyekre a bírókat. Nem tudok róla, hogy lett volna alapbetegsége. Húsvét körül került kórházba, halála óriási veszteség a magyar tornasport számára.”

Bérczi István 1945. július 1-jén született Nagycenken. Versenyzőként legjobb eredményét az 1972-es müncheni olimpián érte el, a csapattal a 8. helyen végzett. Az 1968-as ötkarikás játékokon bicepszszakadás miatt nem indult. Többszörös magyar bajnok volt, 1967-ben az év tornászának választották meg. Civil foglalkozását tekintve közlekedésmérnök volt, továbbá dolgozott a Testnevelési Főiskolán, 1985-től pedig nemzetközi pontozóbíró lett. Összesen nyolc olimpián vehetett részt a zsűri tagjaként, így a magyar torna több olimpiai aranyérmét is a helyszínen élhette meg.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!