Elindult a Nemzetközi Edzőképző Tanfolyam tavaszi kurzusa
2024. április 11.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az Olimpiai Szolidaritás (Olympic Solidarity, OS) támogatásának köszönhetően újabb 14 külföldi hallgató vágott neki egyetemünk egyre népszerűbb Nemzetközi Edzőképző Tanfolyamának (NET).

Április 2-án elindult a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Nemzetközi Edzőképző Tanfolyamának tavaszi kurzusa, amelyen 14 külföldi hallgató vesz részt.

Mint Szabó András operatív vezetőtől megtudtuk, a program rajtja előtt egyetemünk az Olympic Solidarityvel folytatott tárgyalásokat, míg a hallgatóknak eddig soha nem tapasztalt nehézségű vízumkövetelményeknek kellett megfelelniük ahhoz, hogy hazánkba jöhessenek.

A program népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a tavaszi szemeszter hallgatója többek között Merád Atasi, az Iráni Kosárlabda-szuperliga többszörös bajnoka, Vong Ji-ning Wong nemzetközi teniszedzőképző-programvezető és Ang Szok, a Kambodzsai Olimpiai Bizottság technikai bizottság tagja, a nemzeti vívóválogatott edzője.

A külföldi diákok mellett a nyitóvacsorán dr. Ökrös Csaba általános retorhelyettes, prof. dr. Radák Zsolt tudományos és innovációs rektorhelyettes, dr. habil. Kádár Judit, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője, valamint több, a külföldi hallgatókat oktató TF-es tanár is részt vett.

Elindult a Nemzetközi Edzőképző Tanfolyam tavaszi kurzusa 1

A vidám, családias hangulatú összejövetelen először Ökrös Csaba szólalt fel, aki jelezte, hogy jelenlévők közül ketten az ő hallgatói, akik óriási lelkesedéssel vágtak neki a kurzusnak. Reményét fejezte ki, hogy a program végére mindenki megfelelő tudással távozik az egyetemről.

Szintén a megszerzett tudás jelentősége állt Kádár Judit beszéde középpontjában. Az NKI igazgatója nyomatékosította, a mostani kurzus csak egy, ám rendkívül fontos lépés a jelenlévők karrierjében. Továbbá felhívta a résztvevők figyelmét arra, hogy a TF visszavárja őket a sportedző BSc és MSc képzésre, valamint a Doktori Iskolába. Ha vért, verítéket és könnyeket nem is ígért, kiemelte, a tanfolyam időbeosztása és az elsajátítandó tananyag mennyisége igazi kihívás elé állít mindenkit.    

A következő tíz hétben tehát 14 külföldi hallgató vesz részt a tanfolyamon. Ők 50 ország – többek között Szváziföld, Bhután, Grenada, Omán, Maldív-szigetek, Tanzánia, Irán Uganda avagy Kambodzsa – nemzeti olimpiai bizottságának ajánlásával érkeztek egyetemünkre.

A nemrég csitult világjárvány és az utóbbi időben jelentősen emelkedő árak ellenére a program immáron több mint 30 éve működik sikeresen az Olympic Solidarity támogatásával. A képzés során a TF oktatói, nemzetközileg is elismert tanárai és sportági vezetői mutatják meg az edzői szakma elméleti és gyakorlati oldalát a hallgatóknak, akik a NET-képzés után országuk sportvezetőivé, sportigazgatóivá válhatnak.

Sok sikert kívánunk nekik!

Fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!