Együtt mozogtunk az I. Aktív életmód konferencián
2023. április 22.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Monspart Saroltáról elnevezett Aktív Életmód-stratégia bemutatása állt a középpontjában a TF-en megtartott I. Aktív életmód konferenciának, amely – nem meglepő módon – valóban a testmozgás jegyében telt.

Történelmi pillanatnak lehettünk részesei pénteken a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen: csaknem 300 konferencia-résztvevő – közöttük számos TF-hallgató – tornázott egyszerre az Athén teremben. Reggel kilenc óra után néhány perccel ugyanis az I. Aktív életmód konferencia nyitányán korábbi hallgatónk és munkatársunk, Szekeres Lilla tartott pulzusszámnövelő, leegyszerűsített zumbát a jelenlévőknek.

Az eseményen – amely a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem és az Aktív Magyarországért felelős államtitkárság közös rendezvénye volt – neves szakemberek tolmácsolásában ismerhettük meg a Monspart Saroltáról elnevezett Aktív Életmód-stratégiát.

Mint arról korábban beszámoltunk, a TF jelentős szerepet vállalt a program kidolgozásában: a stratégia szakmai felelőse dr. Lacza Gyöngyvér, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Rekreáció Tanszékének vezetője.

Együtt mozogtunk az I. Aktív életmód konferencián 2

A nagyszabású konferenciát – amelyen vendégként jelen volt Schmidt Gábor sportért felelős helyettes államtitkár is – az egyetem rektora, prof. dr. Sterbenz Tamás nyitotta meg.

„Köszönöm Lillának, hogy ilyen alaposan megmozgatott bennünket – kezdte beszédét a rektor –. Örülök, hogy mi rendezhetjük ezt a konferenciát. Másfél éve modellváltáson esett át az egyetem, aminek megfelelően új stratégiát és struktúrát alakítottunk ki. Ennek részeként büszkén mondhatom, hogy az itt dolgozó vezetők és kollégák azt az értéket hirdetik, amely a mai esemény témája. Közös célunk, hogy javítsunk a magyar állampolgárok életmódján, és az egészséges nemzetet faragjunk.”

A folytatásban kitért a következő évben induló centenáriumi eseményekre, az egyetemi sport terén elérni kívánt céljaira, a TF képviselte értékekre, a nevében is megújult intézmény hosszú távú terveire, különös tekintettel az egyetemen zajló Healthy Campus programra.

Ezt követően Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős államtitkára bemutatta az Aktív Életmód-stratégiát, amelyhez szorosan kapcsolódva dr. Lacza Gyöngyvér, a TF Rekreáció Tanszékének vezetője ismertette a program szakmai koncepcióját a hallgatósággal. A kora délelőtti szekcióban dr. Baticz Orsolya „Az új Népegészségügyi Stratégia egészségfejlesztési, megőrzési koncepciója” című előadásában a felnőtt magyar lakosság egészség-magatartásáról és az arra adott válaszokról beszélt.

Mindezzel párhuzamosan, a konferencia témájával egybecsengve a helyi lakosok állapotfelméréssel egybekötött ingyenes szűrésen és életmód-tanácsadáson vehettek részt 9 és 13 óra között a TF aulájában. Az egyetem feltett szándéka, hogy kitárja kapuit a XII. kerületi és a környékbeli lakosok előtt, hogy közelebbről is megismertesse velük az egyetem működését, tevékenységét.

Együtt mozogtunk az I. Aktív életmód konferencián 3

Az érdeklődők többek között EKG-ra, vércukorszintmérésre, arteriográfiára (artériás életkorbecslés), testösszetétel-mérésre is jelentkezhettek, volt azonban gyógytorna- és fizioterápia-állomás is, többféle méréssel. Akinek máshoz volt kedve, pingpongütőt ragadhatott, felpattanhatott a szobakerékpár nyergébe, vagy kipróbálhatta tudását a digitális rúgófal előtt. A mérésekben dr. Lacza Zsombor tudományos és innovációs rektorhelyettes és csapata, a Sportélettani Kutatóközpont, valamint a Sport-táplálkozástudományi Központ munkatársai segédkeztek. 

Örömmel tapasztaltuk, hogy a szekciók közötti szünetekben nemcsak a TF-hallgatók, hanem a konferencia többi résztvevői is kedvet kaptak a testmozgáshoz, így valóban az aktív életmód jegyében zajlott az esemény.

A nap hátralévő részében több TF-es oktató is tartott előadást, így dr. Dóczi Tamás, a TF Társadalomtudományi Tanszékének docense, dr. habil. Lacza Zsombor tudományos és innovációs rektorhelyettes, dr. habil Csányi Tamás, a Testnevelés-elméleti és Oktatásmódszertani Tanszék vezetője, valamint dr. habil. Bánhidi Miklós, a Rekreáció Tanszék oktatója.

Vendégelőadóként jelen volt a rendezvényen többek között dr. Varga-Kovács Emese, a XII. kerületi önkormányzat népjóléti irodájának vezetője, aki a Hegyvidék Sport jó gyakorlatáról és tapasztalatairól beszélt, valamint dr. Máté Tünde, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója is, aki „A szabadidősport-rendezvények szerepe az aktív életmódban” címmel tartott előadást. Az utolsó szekcióban nemzetközi jó gyakorlatokkal ismerkedhettünk meg.

Az esemény teljes programja itt érhető el.  

Fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!