300 résztvevő a IV. Sport és Innováció Nemzetközi Konferencián
2021. szeptember 20.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A poszt-Covid helyzet ellenére eredményesen zárult az immáron negyedik alkalommal megrendezett Sport és Innováció Nemzetközi Konferencia, amelynek a Testnevelési Egyetem és a Nemzeti Kézilabda Akadémia adott otthont.

Háromszáz résztvevő a IV. Sport és Innováció Nemzetközi Konferencián

Először rendezte meg közösen a Sport és Innováció Nemzetközi Konferenciát a Testnevelési Egyetem (TE) és a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA). A szeptember 15. és 17. között lebonyolított eseményen a vendégek a nulladik és az első napon a TE-n, a második, illetve a záró, harmadik napon a NEKA balatonboglári otthonában élvezhették a jobbnál jobb előadásokat és workshopokat.

„Örömteli, hogy az egyetem tudományos háttere és a NEKA gyakorlati tudása jól ötvöződött egymással a rendezvényen – hangsúlyozta Mocsai Tamás, a NEKA ügyvezetője. – Kifejezetten jót tett a konferenciának, hogy két helyszínen folyt. A Testnevelési Egyetemen kicsit formálisabb, a NEKA-n családiasabb közegben folytak az események. A rendezvény sikerességéhez nem férhet kétség: sportágtól függetlenül számos szakembert sikerült megszólítanunk, maga a rendezvény kitűnő hangulatú volt, a különböző programok pedig a tudáscsere és tudásátadás jegyében zajlottak.”

Az immáron negyedik alkalommal megtartott konferencián a hazai vendégek mellett számos külföldi egyetem és oktató is részt vett részt. A vendégelőadók között találtunk Svájcból, Németországból, Szaúd-Arábiából, Georgiából, Portugáliából, Oroszországból és Angliából érkezőket, míg a konferencia résztvevői közül többen jöttek Albániából és Georgiából, továbbá Kolumbiából, Szaúd-Arábiából, a Fülöp-szigetekről és Spanyolországból is. Ami a pontos számokat illeti, több mint 250-en regisztráltak az eseményre, amelyen az előadókkal együtt 300-an vettek részt.

A háromnapos rendezvény prominens külföldi vendége volt Fernando Parente, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) végrehajtó bizottságának tagja, Leonz Eder, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) elnöke és Prof. Dr. Claudio Nigget, a Berni Egyetem tanára.

A konferencián közel kilencven előadásból, húsz workshopból és hat kerekasztal-beszélgetésből válogathattak a résztvevők. A nyitónapon a TE-n igazi sportos témákkal találkozhattunk, míg a második és a harmadik napon Balatonbogláron inkább a kézilabdáé volt a főszerep, de emellett megnézhettünk két, a magyar olimpikonok és olimpiai bajnokok, az őket felkészítő edzők és szakemberek, továbbá a magyar sportvezetés néhány kiváló egyénisége részvételével lebonyolított kerekasztal-beszélgetéseket is.

A koronavírus-járvány mindannyiunkat nagy kihívás elé állított, a poszt-Covid helyzet pedig rányomta bélyegét a konferencia vendégeinek összetételére. Ennek ellenére nagyobb delegáció érkezett Albániából és Georgiából – értékelt Dr. Kádár Judit, az egyetem nemzetközi kapcsolatok igazgatója. – A vendégek visszajelzése alapján az esemény két helyszíne nagyon jól kiegészítette egymást: a nulladik, illetve az első napon az egyetemen inkább az akadémiai hangulat volt a jellemző, míg az esemény fennmaradó két napján a Balaton-parton informálisabb közegben találkozhattak a konferencia résztvevői. Igyekeztünk alkalmazkodni a járvány miatt megváltozott körülményekhez, és a visszajelzések alapján úgy tűnik, sikerült. Idén a hagyományos sportinnós témákon kívül a NEKA miatt nagyobb hangsúlyt kapott a kézilabda, és újszerűségéből fakadóan a Női sportvezetők és a Sportdiplomácia ma elnevezésű kerekasztal-beszélgetéseket is kiemelkedő figyelem övezte. Összességében nemcsak a konferencia helyszínválasztása, hanem szerkezete, témakörei és szekciói is sikeresnek bizonyultak.”

A IV. Sport és Innováció Nemzetközi Konferencia szervezésében a Nemzeti Kézilabda Akadémia, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága és a Testnevelési Egyetem számos munkatársa vett részt, de sokat tettek az esemény zavartalan lebonyolításáért a TE-hallgatók is, akik önkéntesként segítették a szervezők munkáját.  

Reméljük, jövőre ötödször is sor kerül az immáron nemzetközileg is elismert Sport és Innováció Nemzetközi Konferenciára.

Első nap

Második nap

Harmadik nap

Utolsó módosítás: 2021. szeptember 21. 10:36
nyomtatás
2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!