Beszámoló a XV. Magyar Sporttudományi Kongresszusról
2018. június 5.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Immár 15. alkalommal, ezúttal Szombathelyen került sor a Magyar Sporttudományi Társaság Kongresszusára. Az eseményen a magyar sporttudomány jeles képviselői vettek részt, így a Testnevelési Egyetem oktatói és PhD hallgatói is nagy számban képviselték intézményünket a háromnapos eseményen.

A kongresszus fővédnöke Dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára és Dr. Puskás Tivadar Szombathely megyei jogú város polgármestere volt.  A rendezvény védnöke Prof. Dr. Paavo Komi, a Testnevelési Egyetem tiszteletbeli doktora volt. A finn professzor köszöntőjében többek közt a következőket írta a Kongresszus résztvevőinek.

„Az elmúlt évtizedekben számos alkalommal látogattam el Magyarországra, és éppen egyik látogatásom alkalmával született meg az a gondolat, ami számomra is, és a nemzetközi sporttudomány számára is az egyik meghatározó pillanat volt, hiszen itt született meg az European College of Sport Science (ECSS), az Európai Sporttudományi Kollégium megalapításának gondolata. Azóta sikertörténetté nőtte ki magát ez az elhatározás, hiszen idén immár 22. alkalommal fognak összegyűlni Dublinban a sporttudományos világ jeles képviselői, és nyugodtan kijelenthetem, hogy ennek a kezdeményezésnek méltó gyermeke a Magyar Sporttudományi Társaság is. Szeretettel kívánok sok sikert magyar barátaimnak!

Beszámoló a XV. Magyar Sporttudományi Kongresszusról (Szabó Tünde)

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszönti a Kongresszus résztvevőit (Fotó: szombathely.hu

A kongresszusra több mint 200 regisztráció érkezett. A tudományos rendezvényen a résztvevő érdeklődők sportszakmai és sporttudományi előadások keretein belül ismerkedhettek meg a hazai és nemzetközi sportszakma és a sporttudományos kutatások eredményeivel. Kijelenthető, hogy három napra Szombathelyre költözött a magyar sporttudományos szakma, hiszen az elsőnapi kilenc plenáris előadáson túl, – két szekcióban: társadalom- és természettudomány – további 97 előadás és ötven un. rövid szóbeli prezentáció megtartására kerülni sor. Az előadók zöme a magyar sportszakember képző intézmények képviselője volt, de érkeztek előadók az USA-ból és Lengyelországból is.

A konferencián a TE 46 oktatója vett részt, akik az előadások negyedét fedték le, tehát intézményünk hangsúlyosan képviseltette magát az eseményen.

Beszámoló a XV. Magyar Sporttudományi Kongresszusról (Tóth Miklós)

Az MSTT elnöke, prof. Tóth Miklós (Fotó: szombathely.hu

Az első napi plenáris szekciót, melyet az MSTT elnöke prof. Tóth Miklós és a házigazdák képviseletében dr. Gál László prof. emeritus vezetett szakmai előadást tartott a rendezvény két fővédnöke is.  A Testnevelési Egyetem rektora, Mocsai Lajos, aki egyben az MKSZ tiszteletbeli elnöke is, a sporttudományi szekciók között sportágként először önállóan megjelenő, így új színfoltnak bátran nevezhető kézilabda szekciót vezette, üléselnökként Györfi Jánossal egyetemben, aki a Testnevelési Egyetem stratégiai főtanácsadója, az MKSZ elnökségének tagja, európai mesteredző, az MSTT alelnöke és a Sportinnovációs Szakbizottságának elnöke.

Beszámoló a XV. Magyar Sporttudományi Kongresszusról (Györfi, Mocsai)

Györfi János és Mocsai Lajos a TE rektora az egyik előadást hallgatják a kézilabda szekción (Fotó: szombathely.hu

A kézilabdával foglalkozó ülésen az MKSZ Sporttudományi Tanácsadó Testületének több tagja is előadást tartott, dr. Marczinka Zoltán az MKSZ sportigazgatója és dr. Ökrös Csaba kifejezetten sportszakmai, míg dr. Lénárt Ágota, a Testnevelési Egyetem tanszékvezetője itt mutatta be munkatársaival folyatott kutatásának összegzését a " Kézilabda utánpótlás sportpszichológiai felkészítéséről" címmel.  

A fentieken kívül még sok és kiváló értékes előadás hangzott el a szombathelyi napok alatt. Mindenkit itt, ennek az írásnak a keretein belül nem tudunk megemlíteni, de néhány érdekesség talán említést érdemel

Beszámoló a XV. Magyar Sporttudományi Kongresszusról (Puskás Tivadar)

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármester a megnyitó közben (Fotók: Cseh Tibor) 

A társadalomtudományi szekció keretein belül a sportgazdaság is kiemelt figyelmet kapott, amelynek szekcióját üléselnökként dr. András Krisztina, dr. Sterbenz Tamás a TE általános rektorhelyettese és dr. Ács Pongrác vezették. A sportszociológia szekción üléselnökként a TE tanszékvezetője, dr. Gál Andrea és egyetemünk docense Farkas Péter vett részt, de természetesen ott voltak a konferencián dr. Koller Ákos és dr. Pavlik Gábor professzor urak is. A természettudomány területéről dr. Szmodis Márta, dr. Farkas Anna és dr. Szalay Piroska is üléselnökként vezette a szekciókat. Szintén érdekes, hogy a TE doktori iskola fiatal hallgatói is kiváló és nagy érdeklődésre számot tartó előadásokban mutatták be legújabb kutatási eredményeiket, mint a sportmenedzsment, sportorvoslás és a bimechanika témakörök előadói.

A Kongresszuson a „Sporttudomány az egészség és a teljesítmény szolgálatában” mottó keretében terítékre kerültek a sporttudomány területét teljes mértékben lefedő témakörök, a természettudományos kutatási eredmények és a társadalomtudományi vizsgálatok elemzések bemutatásáig. A főbb témakörök a teljesség igénye nélkül: olimpia, versenysport, egyetemi sport, utánpótlás-nevelés, sportorvoslás, prevenció, rehabilitáció, sportpszichológia, sport-innováció, sportgazdaság, sportturizmus, sportélettan, sportpedagógia.

A kongresszus keretében rendezték meg az Európai Unió által támogatott „Atletyc projekt” záró konferenciáját is dr. Farkas Judit vezetésével. Az eseményre a Tóvendéglő konferencia termeiben kerül sor, melynek parkolójában a rendezvény második napján a „Magyarország Átfogó Egészségügyi Szűrőprogramja 2010-2020” keretében egészségügyi szűrésen vehettek részt az érdeklődők. A szűrőprogram révén az elmúlt négy évben felmért 51 000 résztvevő fizikai aktivitását vizsgálta és ennek eredményeiről számolt be előadásában Szőts Gábor Egyetemünk oktatója, egyben az MSTT főtitkára, aki a tudományos rendezvény egyik főszervezője volt. A jól sikerült háromnapos tudományos rendezvényről remélhetőleg minden résztvevő hasznos információkkal gazdagodva tért haza.

A részletes program és az előadás kivonatok a www.mstt.hu honlapján olvashatóak.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!