Végső búcsú Galla Ferenctől
2019. január 16.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Sokan gyűltek össze  – rokonok, kollégák, tanítványok, barátok – a Felsőkrisztinavárosi Keresztelő Szent János Plébánián, hogy végső búcsút vegyünk a 90. életévében elhunyt volt kollégánktól, Dr. Galla Ferenctől.

A Testnevelési Egyetem saját halottjának tekintette Galla Ferencet, aki 1984-től nyugdíjba vonulásáig az Időszaki- és Küzdősportok Tanszék, későbbi nevén Küzdősportok Tanszék vezetője volt és akinek a TF volt az egyetlen munkahelye 1953-tól 1995-ig. Egyetemünk részéről Prof. Dr. h.c. Mocsai Lajos rektor, a Magyar Judo Szövetség nevében pedig Dr. Németh Endre, a tanszék jelenlegi vezetője mondott búcsúbeszédet, amelynek keretében felidézték a Tanár úr életútjának legfontosabb állomásait és személyiségét.

Végső búcsú Galla Ferenctől

Dr. Galla Ferenc 1929. június 17-én, Tokodaltárón született egy munkáscsalád második gyermekeként. Az esztergomi Ferences Gimnáziumban érettségizett, majd 1953-ban a Magyar Testnevelési Főiskolán szerzett testnevelő tanári diplomát. Ugyanebben az évben bajnoki címet nyert az első hivatalos Judo Országos Bajnokságon és levizsgázott I. dan fokozatra. 1971-ben szakmai munkája elismeréseként judo mesteredzői címet kapott.

Judo és birkózás sportágakban szakedzői diplomát, majd 1981-ben doktori fokozatot szerzett. Elévülhetetlen érdemei voltak a küzdősportok és a judo iskolai meghonosításában; tevékenységének köszönhetően a judo 1995-től a közoktatás része lett Magyarországon. Teljesítménye elismeréseként számos kitüntetésben részesült. A Nemzetközi Judo Szövetség 80. születésnapja alkalmából a judo sport területén végzett több mint ötven éves kiemelkedő teljesítménye elismeréseként – Magyarországon egyedüliként – a 9. dan fokozatot, piros övet adományozott részére. Dr. Galla Ferencet, szinte egyedüliként az országban, az összes küzdősport szakágban elismerik, munkásságát, személyét tisztelik, így temetésén is 4 sportág. a cselgáncs, a birkózás, a karate és a taekwondo képviselői is jelen voltak.

Mindenki szerette, becsülte munkájáért, emberségéért, lojalitásáért. Galla Ferenc mindenkinek megadta a tiszteletet, legyen az udvari munkás, Kossuth-díjas művész vagy miniszter.

2016 óta a Testnevelési Egyetem birkózó-judo terme az ő nevét viseli, 2017 óta pedig a terem bejáratánál elhelyezett portréjával díszített márványtáblával tisztelgünk Galla Ferenc Tanár úr – ma már – emléke előtt.

Nyugodjon békében Tanár úr!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!