Olasz konyha, olasz vívóiskola, magyar egyetem
2020. április 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Alighogy kivívta az olimpiai szereplés jogát Pásztor Flóra, a Testnevelési Egyetem harmadéves vívóedző szakos hallgatója, máris elhalasztották az ötkarikás játékokat. Először nehezen viselte, ám hamar rájött, akár előnyére is válhat a sporttörténelmi időpontváltozás.

Pásztor Flóra szertornászként kezdte sportpályafutását, ám négy év után – ismerőse unszolására – átnyergelt a vívásra, amelyet hamar megkedvelt. A Törekvés SE versenyzőjeként először a különböző korosztályos csapatokban és válogatottban halmozta az érmeket, majd nemrég a felnőttek között is bizonyította rátermettségét. Február végén a Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összeállítású női tőrválogatott a 6. helyen zárta a kazanyi világkupa-viadal csapatversenyét, s ezzel – tizenkét év elteltével újra – olimpiai kvótát szerzett a szakágban. Örömük azonban nem tartott sokáig.

„Hidegzuhanyként ért minket a hír, hogy elhalasztják az olimpiát – meséli Flóra. – Először alig jutottunk szóhoz, ám ahogy teltek-múltak a napok, kezdtünk felébredni a rossz álomból. Szép lassan rájöttem, hogy a halasztás akár az előnyömre is válhat, mert egy év alatt mentálisan és erőnlétileg is nagyon sokat fejlődhetek. Karrierem elején járok, nagyon sok kihívással kell még szembenéznem a páston és azon kívül is. A neheze még csak most következik, ugyanis sokkal keményebb feladat a felnőttek között helytállnom, mint az utánpótlásban. A nagyok között már nem elég, ha kitartó és ügyes vagy – erőnlétileg, technikailag és mentálisan is a topon kell lenned, ha kiemelkedő eredményeket akarsz elérni.”

Úgy tűnik, fejben valóban „ott tud lenni” Flóra, akinek egy ideje szakember segíti felkészülését. A Testnevelési Egyetemen ismerkedett meg a sportpszichológiával, s mint mondja, ekkor határozta el, fejlődése érdekében pszichológust fogad maga mellé.

„Az érettségi után nem nagyon tudtam, mit szeretnék csinálni, de mindenféleképpen tovább szerettem volna tanulni. Igyekeztem olyan egyetemet választani, amelyen az élsport mellett tanulni is tudok. Ekkor jött képbe a TE és a vívóedzői szak. Nem bántam meg a döntésemet, hiszen olyan remek szakemberektől tanulhattam a mesterség csínját-bínját, mint dr. Szepesi László, de anatómiából is nagyon sok hasznos dolgot tanultam, bármennyire nehéz tantárgy is. A sportpszichológia különös szerepet tölt be az életemben, rengeteg támogatást kapok tőle. Az előadásokon hallottak meggyőztek, hogy szakember segítségével még sikeresebb lehetek, ezért pszichológus segíti a felkészülésemet” – emlékezik vissza Flóra.

A járványügyi helyzet miatt ő és csapattársai is otthon edzenek. Ellenfél hiányában a falra függesztett szúrópárnán vezetik le energiafeleslegüket, és a nappaliban vagy az udvaron erősítenek és lábmunkáznak. A vívás nagyon hiányzik neki, miképpen klub- és válogatottbeli társai. Utóbbiakkal szinte napi kapcsolatban áll, így biztatva egymást a kitartásra.

Olasz konyha, olasz vívóiskola, magyar egyetem (Pásztor Flóra)

Forrás: nso.hu

Flórának most az is sokat segít, hogy látja: mások, így legnevesebb ellenfelei is hasonló problémákkal szembesülnek. Számos híres külföldi vívó tesz fel közösségi oldalára otthon készített edzésvideókat, amelyekből ő is sok ötletet merít a felkészüléséhez. Ha pedig minden kötél szakad, a példaképeire gondol.

„Szilágyi Áront nagyon tisztelem, az ő pályafutása utánozhatatlan. Ha a külföldieket nézzük, nehéz lenne csupán egy sportolót kiemelnem, ám nem titkolom, az olasz iskola az egyik kedvencem: a már visszavonult tőrözők közül Valentina Vezzalit, a mostaniak közül pedig Arianna Errigót, Elisa Di Franciscát és Alice Volpit kedvelem a legjobban. De nemcsak az olasz vívókat, hanem az olasz konyhát is nagyon szeretem. Megtanultam, hogyan kell tésztát gyúrni, így mindig otthon készítem el a kedvenc pizzámat. Sokan azt hiszik, hogy nehéz elkészíteni a pizzatésztát, pedig nem így van. A fűszerezéssel lehet bakot lőni” – zárta a beszélgetést Flóra.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!