Új képzés a Testnevelési Egyetemen: sportlétesítmény-üzemeltetés
2020. május 26.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szeptembertől új lehetőséget és fejlődést kínál a Testnevelési Egyetem: Prof. Dr. Géczi Gábor vezetésével elindul a sportlétesítmény-üzemeltető szakirányú továbbképzés. Azonban nem csak az új, hanem az újrainduló, korábban már népszerű szakírányú továbbképzések miatt is érdemes ellátogatni a TE honlapjára.

A sportlétesítmény-üzemeltető szakirányú továbbképzés hiánypótoló, mert ilyen jellegű képzéssel előzőleg egyetlen felsőoktatási intézmény sem foglalkozott. Illetve…

„Három évvel ezelőtt a Milton Friedman Egyetem – korábban Zsigmond Király Egyetem – a Testnevelési Egyetemmel kötött megállapodás értelmében elindította a gazdaságtudomány területén ezt a fajta akkreditált képzést – mondta megkeresésünkre a Sportmenedzsment Tanszék vezetője. – Ott három félévből áll a képzés, és a tapasztalatokat leszűrve úgy látjuk, hogy a Testnevelési Egyetemen meg tudjuk valósítani a sportágaink igényeit messzemenőleg figyelembe vevő képzést két félévben. Nos, ezt indítjuk el szeptemberben.”

Új képzés a Testnevelési Egyetemen: sportlétesítmény-üzemeltetés

2017-ben a Dr. Szabó Tünde államtitkár, valamint a TE és a Milton Friedman Egyetem rektora a Sportlétesítmény menedzseri képzés indulásánál 

Géczi Gábor hozzátette: a TE-n sportági specialitásokat figyelembe véve a képzés keretein belül szaküzemeltetési feladatokról tanúsítvány megszerzésére is van lehetőség (pályakarbantartó, jégmester, stb.), sokrétű és széles körű tudással lesznek felvértezve a hallgatók. A képzés kialakításában a honi sportági szakszövetségekkel történt egyeztetés is sokat nyomott a latban.

„A kétezres évek elején jelentek meg idehaza a létesítményt üzemeltető cégek, de a különböző sportágak igényei továbbra is  nagyok, ezért is mondhatjuk, hogy hiánypótló a képzésünk – folytatta Géczi Gábor. – Olyan képzés, amelyet szeptemberben indítunk, még nem volt Magyarországon. Ennek bevezetése azért is rendkívül fontos, mert egyre égetőbb az ezzel kapcsolatos tudás megosztása, felhalmozása.”

Új képzés a Testnevelési Egyetemen: sportlétesítmény-üzemeltetés (Géczi Gábor)

Dr. Géczi Gábor előadás közben

A felvételi minimális feltétele a Testnevelési Egyetemen a főiskolai okleveles képesítés a sporttudományi, a gazdasági, a műszaki vagy pedagógusképzés területén.

„Tapasztalatunk szerint jelentős igény mutatkozik a sportlétesítmény-üzemeltető szakirányú továbbképzésre – hangsúlyozta Géczi Gábor. – Ami az őszi kezdést illeti, szerintem húsz és harminc fő között várható az első évfolyam létszáma, abban pedig biztos vagyok, hogy ezt a továbbképzést évente el tudja majd indítani a Testnevelési Egyetem.”

Dr. Cserny Ákos a Testnevelési Egyetem Továbbképző Központjának igazgatója megkeresésünkre elmondta, több valóban érdekesnek számító képzés is indul idén az intézményben.

"Az említett szakirányon kívül - megfelelő érdeklődés esetén - a Testnevelési Egyetem tervezi a Sportmédia, a Nemzetközi Sportkapcsolatok – Sportdiplomácia, a Gyermek és ifjúsági sportpszichológia, a Sport-specifikus dietetika, valamint a Testnevelő- és a Gyógytestnevelő mentortanár pedagógus-szakvizsgára felkészítő  specialis képzéseket."

Cserny Ákos hozzátette, az elmúlt időszak után fontos megemlíteni, hogy a Testnevelési Egyetem, a szakirányú továbbképzéseinek döntő többsége esetében - ahogy a graduális képzések vonatkozásában is - biztosítani tudja távoktatási formában történő tudásátadás feltételeit.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!