Dr. Osváth Péter: Egészségügy-történeti időszakot élünk
2020. szeptember 16.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Csaknem egy hónapja, hogy teljes mértékben újraindult az élet a Testnevelési Egyetemen, a hallgatók és az oktatók egyaránt bejárnak az intézménybe. Dr. Osváth Péter, az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék egyetemi docense is újrakezdte a munkát, kíváncsiak voltunk rá, milyen tapasztalatokkal gazdagodott az elmúlt egy hónapban. 

Mondani sem kell, rendkívül nehéz időszakot tudhatunk magunk mögött a tavaszi koronavírus-járvány miatt, és sajnos most sem jobb a helyzet, hazánkat is elérte a második hullám.

„A tavasz borzasztó volt az ismert okok miatt, s megmondom őszintén, nem nyerte el a tetszésemet az online oktatás, mert sajnos jelentősen romlott a munka, no meg a vizsgáztatás hatékonysága. Annak ellenére is, hogy kollégáimmal mindent elkövettünk a legjobb megoldás érdekében – mondta érdeklődésünkre a Testnevelési Egyetem egyik legnépszerűbb tanára. – Ami az újrakezdést illeti, nos, tapasztalatom szerint az egyetem minden elrendelt szabályt maradéktalanul betart, valamennyien betartjuk az előírásokat – maszkviselés, fertőtlenítés –, de hogy ez elégséges-e a járvány megfékezésére, abban nem vagyok biztos. Remélem és meg is teszünk mindent azért, hogy ne, de lehet, hogy hamarosan vissza kell térni az online oktatáshoz, mert az egészség mindenféle hatékonyságnál előrébb való.”

Dr. Osváth Péter: Egészségügy történeti időszakot élünk

Osváth Péter a "Kisérlet" című könyv bemutatóján (Forrás: hirtukor.hu) 

A vírus második hulláma természetesen nem csupán a TE-n zajló munkára van kedvezőtlen hatással, hiszen a magyar oktatás egészét hátrányosan érinti, Osváth Péter szerint elsősorban a hallgatók járnak rosszul.

„Gondoljon csak bele: ha ne adj Isten, egy évig is elhúzódik ez a borzasztó időszak, ebben a szemeszterben a hallgatók képzése óhatatlanul elmarad az elvárttól, szörnyű ezt kimondani, de tulajdonképpen a vírus diktálja a feltételeket. Ilyen járványidőszak nemhogy a mi, hanem szüleink idején sem volt, egészségügy-történeti időszakot élünk.”

Osváth Péter 29 éve tanít a Testnevelési Egyetemen (korábban Testnevelési Főiskola), s mint fent már írtuk, az intézmény egyik legnépszerűbb oktatója. Mi a titka? Van-e egyáltalán titok?

„Az biztos, hogy szívvel-lélekkel tanítok, mindent beleadok, ilyenkor elemi erőket mozgósítok, nem csupán letudom a napi penzumot, hogy kipipálhassam – válaszolta. – Mindamellett a népszerűség nem jelent egyet azzal, hogy illető jó tanár, számomra az a fontos, hogy jó legyek. Hogy szigorú vagyok-e? Nos, e faktor kapcsán úgy középre lőném be magam, de az biztos, hogy nem vagyok vajszívű. Két éve tértem át az írásbeli vizsgáztatása, ott, ugye, nincs vitalehetőség, mert vagy jó a válasz, vagy nem. A korábbi években, sőt évtizedekben azért előfordult, hogy buktattam, indokolt esetben ezt kell tenni, nincs mese.”

A tanár úr a mai napig sportol, heti négy alkalommal vízre szállva kajakozik. No, igen, van honnan „merítenie”.

„Ifjú koromban kajakoztam, először az Újpestben, aztán a Fradiban, nem voltam kiemelkedő tehetség, de nagyon szerettem. Huszonegy évesen aztán áttértem a karatéra, jóllehet azt nem versenyszerűen űztem. Futballozni is imádtam, a Petőfi Sándor Gimnáziumban mindenféle labdajátékkal megismerkedtünk. A lényeg mindamellett úgyis is, hogy mozogjon az ember, és fitten tartsa magát, a kajakozás mellett rendszeresen súlyzózom és futok.”

Kívánjuk, egyben reméljük, hogy Dr. Osváth Péter mindezt a következő hónapokban is a megszokott módon, az oktatás mellett teheti.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!