A Testnevelési Egyetem is Európa nemzeti régiói mellé állt
2020. december 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Testnevelési Egyetem (TE) ismert oktatói és képviselői Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, az egyetem rektora vezetésével hétfőn délelőtt, az intézmény aulájában rendezett online eseményen jelentették be, csatlakozni kívánnak az írdalá.hu által ez év tavaszán indított aláírásgyűjtéshez.

Egyetemünk is csatlakozott az írdalá.hu kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az Európai Unió kohéziós politikája kiemelt figyelemmel kezelje azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Az indítványozók szerint ezek a régiók – köztük a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező földrajzi körzetek – lemaradását úgy kell megelőzni, illetve a gazdasági, társadalmi és területi kohézió feltételeit fenntartani, hogy közben sajátosságaik ne változzanak meg. Az Európai Unióban nagyságrendileg 50 millió, valamilyen nemzeti kisebbséghez tartozó ember él, szülőföldjüket nevezzük nemzeti régióknak, és a kezdeményezés aláírásával az ő megmaradásukért állunk ki.

Mint ismert, a korábbi, 2020. november 7-i határidőig a Pesty László vezette írdalá.hu kampánystáb öt országban szerezte meg a szükséges számú aláírást a Székely Nemzeti Tanács által indított európai polgári kezdeményezés sikerességének érdekében. További két országban kell még begyűjteni a megfelelő számú aláírást, erre Svédországban és Spanyolországban ígérkezik nagy esély az újabb hosszabbítás után, amelynek dátuma 2021. február 7.

 A Testnevelési Egyetem is Európa nemzeti régiói mellé állt

Az online esemény résztvevői a TE Aulájában (fotó: Vidor Gergely) 

Az eseményen Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke szólalt fel először, aki nyitóbeszédében hangsúlyozta, rendkívül fontosnak tartja, hogy az ország sportegyeteme, a TE is kiáll az európai kisebbségek ügye mellett. Az egyetem rektora, Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos elmondta, megtiszteltetésnek tartja, hogy intézményünk is részese lehet a kezdeményezésnek, s egyben felkérte a honi sportági szakszövetségek képviselőit, ők is tegyenek így. Prof. Dr. Hamar Pál, a TE oktatási rektorhelyettese kiemelte: az egyetem azzal kívánja segíteni a kampány ügyét, hogy meggyőzi a fennmaradó két, még „billegő” ország állampolgárait, minél előbb szignózzák az indítványt. Dr. Lacza Zsombor tudományos rektorhelyettes remek innovációnak nevezte az ötletet, majd rövid felszólalása végén angolul kérte meg a hiányzó két ország képviselőit, támogassák az elképzelést. Dr. Sós Csaba, az Úszás és Vízisportok Tanszék vezetője arra ösztönzött mindenkit, járuljon hozzá ahhoz, hogy Európa meg tudja őrizni sokszínűségét. Szalma László, a TE Atlétika Tanszék vezetője a versenysportban tapasztalt izgalmakhoz hasonlította a kampány finisét, míg Dr. Rácz Levente, intézményünk Kineziológiai Tanszékének vezetője nyomatékosította: a Fair Play szellemét be kell vezeti az európai nemzetpolitikába is. Végül Szaplonczay Makrina, a Testnevelési Egyetem HÖK elnöke szólalt fel, aki megerősítette: a Testnevelési Egyetemen a fiatalok nyitottak a kezdeményezésre, és szívesen odaállnak egy közös ügy mellé.

Aki szeretné a kezdeményezést segíteni, ITT pár perc alatt szavazva megteheti.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!