Pavlik Gábor: Nincs olyan, hogy esélytelen
2021. január 27.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Mi is beszámoltunk róla, hogy a Testnevelési Egyetemen tanuló Keszthelyi-Nagy Rita vezetésével múlt hét végén megnyerte Triesztben a kvalifikációs tornát, és kijutott a tokiói olimpiára a magyar női vízilabda-válogatott. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan látta, miként értékeli a lányok teljesítményét Dr. Pavlik Gábor, aki 1973 óta tanít a Testnevelési Egyetemen, és aki 1983 és 2008 között a magyar vízilabda-válogatott csapatorvosaként is dolgozott. Emellett azért megkérdeztük: Hogy van, Doktor úr?

„Egyszerűen le voltam nyűgözve – mondta szerda délutáni megkeresésünkkor Pavlik Gábor. – Megmondom őszintén, szkeptikus voltam az olaszok elleni mérkőzést megelőzően, mert az olaszok nem szoktak sorsdöntő meccset veszíteni hazai pályán. És eszembe is jutott 1999, amikor ugyancsak Olaszországban, akkor Palermóban játszott az olimpiai részvételért a női csapat, és minősíthetetlen, totálisan részrehajló bíráskodás miatt kikapott az amerikaiaktól, így lemaradt az olimpiáról. Nos, ezúttal abszolút korrekt volt a játékvezetés, és a mieink ragyogó pólóval valójában esélyt sem adtak az olaszoknak. Nagyszerű taktikával és sokoldalú játékkal megérdemelt győzelmet arattak lányaink.”

Pavlik Gábor Nincs olyan hogy esélytelen

Dr. Pavlik Gábor (fotó: utanpotlassport.hu)

S ha már az amerikaiak… Évek óta ők uralják a női mezőnyt vízilabdában, mindent megnyertek, amit csak lehetett, Pavlik doktornak azonban ennek kapcsán is van egy érdekes története.

„Az 1994-es római világbajnokság idején az amerikai lányok messze nem voltak annyira jók, mint mostanában, akkoriban a hollandok számítottak mindig toronymagas esélyesnek. Nos, azon a vb-n ki is kaptak tőlük lányaink a torna első mérkőzésén, hanem aztán a döntőben ismét találkoztak velük, és tessék: az esélyesebbnek vélt Hollandiát legyőzve megnyerték a világbajnokságot. Ezt azért mondtam el, mert igenis létezik olyan, hogy a papíron gyengébbnek tartott női pólóválogatott legyőzi az erősebbet, és hadd jegyezzem meg, nekünk szerencsére van tizenkét olyan képességű játékosunk, akik együttes erővel bárkit meg tudnak verni. Nagy boldogság lenne számomra, ha a férfiak után női pólóválogatottunk is feliratkozna az olimpián egy éremmel. Nagyon szurkolok a lányoknak!”

Ami pedig a mindennapokat illeti, nos, Dr. Pavlik Gábor jó egészségnek örvend, csütörtökön kapja meg a második, koronavírus elleni védőoltását.

„Igyekszem a lehető legkevesebbszer kimozdulni itthonról. Keddenként a Sportkórházban rendelek, valamint bemegyek online előadni a városmajori klinikára, s olyankor bejárok a munkahelyemre dolgozni. Szóval, zajlik az életem.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!