Érmet szerzett a TE-hallgató cselgáncsozó, Tóth Krisztián
2021. február 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Remek eredményt elérve bronzérmes lett a cselgáncsozók tel-avivi Grand Slam-versenyén a 90 kilogrammosok mezőnyében szereplő Tóth Krisztián, a Testnevelési Egyetem hallgatója. A 26 esztendős kiválóság – aki 2014-ben világbajnoki, 2016-ban pedig Európa-bajnoki ezüstérmes lett – az észt Mattisa Kuusikot és az izraeli Daniel Sabagot ipponnal legyőzte, majd ugyanígy kikapott az azeri Mammadali Mahdijevtől. A vigaszágon  vazaarival verte meg a kazah Iszlam Bozbajevet, végül ipponnal a szlovák Milan Randlt.

„Mint minden élsportoló, én is mindig a végső győzelem reményében indulok egy-egy viadalon, s bár az aranyérmet nem sikerült megszereznem, elégedett vagyok a bronzzal – mondta hétfői megkeresésünkkor Tóth Krisztián. – A COVID idején ez ideig nem tudtam érmet nyerni, ami igencsak frusztrált, úgyhogy bízom benne, ez a bronz kellő lökést ad a folytatáshoz. A tel-avivi tornán nagyjából Eb-erősségű, tehát kifejezetten erős mezőny gyűlt össze, rendkívül nehéz megnyerni egy ilyen viadalt.”

A rokonszenves sportoló már az izraeli seregszemle előtt is stabilan kvótás helyen állt az olimpiai kvalifikációban, és minden esélye megvan rá, hogy a 2016-os riói olimpiát követően a tavalyról idénre halasztott tokiói játékokon is képviselje a magyar színeket.

Érmet szerzett a TE hallgató cselgáncsozó Tóth Krisztián

„Hacsak nem történik valami extrém eset, úgy gondolom, kijutok a tokiói olimpiára, megvalósítva ezzel egyik célomat” – mondta Tóth Krisztián.

Mint minden sportágat, a dzsúdót is megviseli a koronavírus-járvány, annak mindamellett örülhetünk, hogy nemzetközi versenyek megrendezésére is nyílik lehetőség. De vajon hogyan csapódik le a cselgáncsozóknál a vírushelyzet?

„Ahogyan észrevettem, eléggé eltérőek a vélemények, van, aki nagyon óvatos, más kevésbé és olyan is van, aki jószerével nem is foglalkozik vele. Egy biztos, én szem előtt tartom a családom és saját magam egészségét, és a kialakult kényszerhelyzetből igyekszem a lehető legtöbbet kihozni. A COVID többek között az utazásainkat is megnehezíti, most is előfordult, hogy egy külföldi dzsúdósnak pozitív lett a tesztje, ezért a mellette ülőket újra le kellett tesztelni. Eleve rengeteg PCR-tesztet végeznek el rajtunk, de ez van, ez az előírás, annak pedig meg kell felelni.”

Már csak azért is, mert közeleg a tokiói olimpia, július végén egészségesnek és erősnek kell lennie.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!