Magyar Bianka: A szívem mélyén mindörökké TF-es maradok
2023. május 4.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A múlt héten mi is beszámoltunk róla, hogy Magyar Bianka, a női élvonalbeli kosárlabda-bajnokságban a 6. helyen végző és európai kupaindulást kiharcoló TFSE-MTK vezetőedzője távozik az együttestől, és a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) legmagasabb szintű edzői képesítésének birtokában szeretné próbára tenni tudását külföldön.

A hazai kosárlabdázás egyik legtehetségesebb, leginkább elhivatott alakjával beszélgettünk.

„Az idény vége óta jószerével egyfolytában nézegetem a fényképeket, törnek elő belőlem az emlékek. Csodálatos időszak volt ez az életemben. Tizennyolc évesen kerültem fel az egyetemi tanulmányaim miatt Budapestre és lettem TF-es. Azóta három diplomát szereztem itt, és gyakorlatilag mindent ennek az egyetemnek köszönhetek. Itt lettem edző és kaptam sorra az egyre nagyobb és megtisztelő feladatokat, amiért nagyon hálás vagyok elsősorban Sterbenz Tamásnak, az egyetem rektorának. Azt, hogy ma már FIBA diplomám is van, köszönöm az egykori szakosztályvezetőnek is, Marton Ervinnek, aki folyton biztatott, menjek tovább ezen az úton, szerezzem meg ezt is – mondta érdeklődésünkre a 32 esztendős Magyar Bianka. – Játékosként és edzőként egyaránt öt évet töltöttem el a TFSE-nél, a másodosztályban bajnokok lettünk, nyertünk Hepp-kupát, kétszer MEFOB-ot, az élvonalban pedig mind a négy idényünkben bejutottunk a rájátszásba, és az idén európai kupaindulást érő helyen végeztünk. A rengeteg mérkőzés mellett szívesen gondolok vissza azokra az edzőtáborokra, amelyeket külföldön tölthettünk a csapatommal. Jártunk Miamiban, a Fülöp-szigeteken, Európában is több helyen. A TFSE-MTK női kosárlabdacsapat játékosai fantasztikus közösséggé kovácsolódtak, talán ez volt az egyik legnagyobb erősségünk. Hálával és köszönettel tartozom mindazoknak, akik lehetőséget adtak és bíztak bennem, bennünk. Őszintén mondom, jobb helyen nem is kezdődhetett volna el edzői pályafutásom. Akárhogyan is alakul a jövőm, a szívem mélyén mindörökké TF-es maradok.”

A szakember elmondta: noha még nincs meg a következő állomáshelye, A- és B-terve már van. Elsősorban az amerikai egyetemi bajnokságban szeretne elhelyezkedni a közeljövőben, mert az ottani játékstílus közel áll hozzá, a másik opció pedig bekerülni egy neves, az európai kupaporondon is markáns szereplőnek számító együttes edzői stábjába.

Hogyan tovább? A csapat a következő idényben már nem eddigi otthonában, a Városmajorban játssza hazai mérkőzéseit, hanem a nyáron megnyíló Csörsz utcai modern arénában, s adja magát a kérdés, mindjárt kettő is: ki lesz Magyar Bianka utóda, illetve hogyan készül a gárda az Európa-kupa-szereplésre?

„Az biztos, hogy az eddig kitaposott és járt utat követi a jövőben is a TFSE-MTK – mondta érdeklődésünkre prof. dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora, korábbi válogatott kosárlabdázó, akinek szintén jelentős a szerepe a női kosárcsapat felemelkedésében. – Sajnáljuk Bianka távozását, s az a szándékunk, hogy eddigi segédedzője, Hegedűs Péter vegye át az együttes irányítását, ő is TF-nevelés. Ragyogóan dolgoztak együtt, teljes mértékben azonosul elképzeléseinkkel, zajlanak az egyeztetések. Ami pedig a nemzetközi kupaszereplést illeti, igyekszünk minden feltételt megteremteni az induláshoz, a szándék megvan, ugyanakkor vannak kérdőjelek is. Egyrészt a részvételi költségekkel kapcsolatban, amelyek igen nagyok. Továbbá nem tudjuk még, milyen játékosállománnyal vágunk majd neki a következő idénynek, az Európa-kupa-szereplés plusz egy mérkőzést jelent hetente, s mérlegelnünk kell, ez milyen hatással lehet a játékosok egyéni fejlődésére, illetve iskolai kötelezettségeikre. Még ebben a hónapban, tehát májusban igyekszünk kiegyenesíteni a kérdőjeleket.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!