Államtitkár jeles doktori védése a Testnevelési Egyetemen
2020. február 5.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Kiválóan sikerült Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkárának nyilvános PhD védése a Testnevelési Egyetemen. A korábbi olimpiai ezüstérmes úszó így február 15-én – a Doktori Tanács döntését követően – a TE téli diploma átadó ünnepségén személyesen is átveheti doktori oklevelét.

Államtitkár jeles doktori védése a Testnevelési Egyetemen

Örömteli eseményre került sor a Testnevelési Egyetemen múlt pénteken, ahogy a bírálóbizottság elnöke Dr. Gombocz János professor emeritus fogalmazott, „Azért különösen értékes ez a dolgozat, mert egy olyan ember munkájáról beszélünk, aki maga is kiváló sportoló volt és beosztása miatt gyakorlatban is tenni tud az itt felvetett problémák megoldásáért.”  

A Testnevelési Egyetem Doktori Tanácsa és a Sporttudományok Doktori Iskola által szervezett eseményen Szabó Tünde "Sportsérültek jogai, a sportolók védelme - Az élsport során elszenvedett hosszú-távú egészségkárosodás bemutatása és megelőzése a sportjog és az egészségügyi jog tükrében" című értekezésének nyilvános PhD védésére került sor.

A bírálóbizottság elnöke, ahogy írtuk, Dr. Gombocz János tanár úr volt, az értekezés témavezetője Dr. Nemes András c. egyetemi tanár, konzulense Dr. Sárközy Tamás professor emeritus volt. A bírálóbizottság tagjaiként, az egyébként szépszámú érdeklődő társaságában Dr. Dóczi Tamás egyetemi docens, Dr. Szalma József egyetemi tanár voltak jelen a teremben. Opponensként Dr. Pavlik Gábor professor emeritus és Dr. Szuchy Róbert egyetemi docens segítette és értékelte Szabó Tünde munkáját. A teremben ott volt még Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos a Testnevelési Egyetem rektora, Dr. habil. Sterbenz Tamás és Prof. Dr. Hamar Pál a TE rektorhelyettesei,  Dr. habil. Sós Csaba a TE tanszékvezetője, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya vagy éppen Földesiné dr. Szabó Gyöngyi professzor emerita és  Dr. Tóth Ákos. Természetesen ott volt a teremben az Egyetemi Doktori Tanács elnöke, Dr. Tihanyi József, az MTA doktora és a Sporttudományok Doktori Iskola vezetője, Dr. Radák Zsolt, az MTA doktora is. 

A dolgozat egyik legnagyobb értékeként említették többen is, hogy egy hazánkban kevéssé feldolgozott, ám fontos problémával foglalkozik. Elhangzott, értékes, amikor egy nem feltétlenül tudományos területről érkező, gyakorlati ember tudományos értelemben is maradandót alkot, amelynek alaphelyzetben is jó színvonala a házi védésen elhangzottak felhasználásával még erőteljesebb lett. Dr. Pavlik Gábor, a Testnevelési Egyetem emblematikus oktatója, aki egész karrierje során a magyar sportért és a Testnevelési Egyetemért dolgozott, úgy összegzett: Dr. Szabó Tünde munkája és karrierjének példája is igazolja, hogy a sportból érkező emberek számára is nyitott az út a tudomány világába.

Dr. Szabó Tündének szívből gratulálunk!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!