Dr. Szabó Tamás: „Vannak még ötleteim”
2020. május 8.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Jelentős kitüntetésben részesült dr. Szabó Tamás egyetemi magántanár, a Testnevelési Egyetem oktatója, a honi utánpótlásnevelés meghatározó alakja szerdán a Magyar Sport Napján: megkapta a kiemelkedő oktatói, tudományos tevékenység elismerésére adományozható Kemény Ferenc-díjat.

„Hogy életműdíj lenne? Nem nevezném annak, mert vannak még ötleteim, kutatási témáim – mondta megkeresésünkre a 76 esztendős szakember. – Mindamellett természetesen roppant mód örülök az elismerésnek, ami megerősít abban, hogy évtizedek óta tartó pályafutásom során jókat cselekedtem. Ezt-azt nyilván lehetett volna jobban is. Az elmúlt években több kitüntetésben volt részem, büszke vagyok a tavaly a Testnevelési Egyetemen,  az MSTT Sportmenedzsment Szakbizottságától megkapott Nyerges Mihály-díjra is. Misi jó barátom volt, borzasztóan sajnálom, hogy már nincs köztünk, nagyon megviselt a halála.”

Dr. Szabó Tamás Vannak még ötleteim

Szabó Tamás a Kölcsey Ferenc Gimnázium elvégzését követően elektro- és rádióműszerészként tanult, így utólag a magyar sport nevében is mondhatjuk, szerencsére nem ez a munka lett a profilja.

„Nem voltam valami jó tanuló a gimnáziumban, úgy voltam vele, majd jó sportoló leszek – folytatta. – Atletizáltam, gerelyhajító voltam, de sajnos megsérültem, így be kellett fejeznem sportpályafutásomat. Mondjuk úgy, hogy utána elkezdem másként élni az életemet, elvégeztem a TF-et, aztán nem volt menekvés, beszippantott a tudomány. Később voltam a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, nyolc éven át a szakmai és tudományos bizottságának a vezetője, megalapítottuk a Heraklész-programot. Utóbbiban huszonegy sportággal dolgoztunk együtt, olyanok voltunk, mint egy nagy család, életem egyik fantasztikus időszaka volt, tényleg!”

Fontos állomása volt pályájának a négy évvel ezelőtti – ahogyan ő fogalmazott – hazatérése, amikor a Nemzeti Sportközpontokból a Testnevelési Egyetemre tette át székhelyét, s „vitte magával” Magyarország legmodernebb diagnosztikai központját.

„Félelmetesen jó társasággal dolgoztunk együtt, bár ezt szerencsére számos állomáshelyem kapcsán el tudom mondani. Rendkívül jóleső érzés és büszkévé tesz, amikor azt hallom, mennyi mindent tudtam átadni az utánuk következő generációknak. Mint már mondottam, hetvenhat évesen is vannak még terveim, az egyik éppenséggel az, hogy szerteágazó szakmai pályafutásomat végigböngészve megalkossam annak esszenciáját.”

Ami azt illeti, van miből válogatnia. Jó egészséget, tanár úr!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!