Búcsú Tass Olgától  
2020. július 15.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Kilencvenegy éves korában, súlyos betegség után elhunyt Tass Olga, a melbourne-i olimpián aranyérmes női kéziszercsapat tagja. Tass Olgát a Magyar Olimpiai Bizottság a saját halottjának tekinti. A kiváló sportolóra, sportvezetőre és elbűvölő egyéniségre, Dr. Karácsony István, a TE korábbi oktatója, a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) örökös, tiszteletbeli tagja emlékezik.

Nehéz elfogadni! Nemrégiben beszéltem vele telefonon. Friss volt, dinamikus és – mint mindig – tele ötletekkel, tervekkel. A sporttól, a mozgástól egy percre sem tudott elszakadni, még 91 évesen is tervezte további óráit a budai klubban. Mert tanítani imádott.

Lételeme volt a sport, a sportos életmód. 19 évig – rövid megszakítással – oktathatta a jövő testnevelő tanárait és torna szakképzős hallgatóit főiskolánkon. Sohasem próbált előnyt szerezni az olimpiai bajnoki címével a sportágban és a tanszéken sem. Minden kollégájának megtisztelő volt vele egy tanári karban dolgozni. Gyakorlati órái élményszámba mentek. Nagyszerű bemelegítéseket, ötletes mozgásképzés-foglalkozásokat tartott.

Hihetetlen kisugárzása volt, az edzésein és a szakóráin nem lehetett közömbösnek maradni. Amint belépett a tornaterembe, vibrált körülötte a levegő.

A csapatban világ- (1954) és olimpiai (1956) bajnok tornász, az 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével kitüntetett Tass Olga egyenessége, őszintesége, tanári felkészültsége, az órák színvonalas megtartása hírét vitte a világban. Felkérték a magyar női válogatott, majd később a francia női válogatott vezetésére. Bár 1985-ben nyugdíjazták – ami nagyon fájt neki –, sohasem szakadt el a kollégáitól, a főiskolától. A karácsonyi tanszéki összejövetelre minden évben elfogadta a meghívást, jelenléte mindannyiunk számára emlékezetes marad.

Hiányozni fogsz kedves, szeretett Tanárnő! 

Búcsú Tass Olgától

Tass Olga szerény, de meghatározó egyéniség volt! (Forrás: nso.hu)

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!