A Nemzet Sportolóinak kézlenyomatával bővült a Magyar Sportcsillagok Fala
2024. június 18.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Hétfőn a Nemzet Sportolói közül öten örökítették meg kézlenyomatukat a TF-en tavalyelőtt újra felállított Magyar Sportcsillagok Falán.

Régóta görgetett adósságát „rendezte” egyetemünk június 17-én, hétfőn, amikor is öt Nemzet Sportolója kézlenyomatával bővült a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen található, George F. Hemingway által 1992-ben alapított Magyar Sportcsillagok Fala.

Ezúttal dr. Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó, Ivánkay Mária nyolcszoros siketlimpiai bajnok asztaliteniszező, dr. Kamuti Jenő kétszeres olimpiai ezüstérmes, világbajnok vívó, Portisch Lajos sakkolimpiai bajnok és Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok vívó örökítette meg kézlenyomatát az utókornak az egyetem aulájában.

Mint ismert, a jövőre százéves TF most már több mint 90 lenyomatot őrző fala a 2015-ös tűzvészben szinte teljesen megsemmisült, ám 2022-ben újra elkészült, és az Athén terem melletti folyosóra került.

A kiugróan nagy sajtóérdeklődés kíséretében lezajlott eseményen számos neves vendéget köszönhettünk: többek között dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkárt, dr. Baji Balázst, a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. Sportszakmai és Sportstratégiai vezérigazgató-helyettesét, Gellei Imrét, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitányát, Szabó Lászlót, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökét és végül, de nem utolsósorban George F. Hemingwayt, a Magyar Sportcsillagok Falának alapítóját.

Nemcsak a honi sportszakma, hanem a hazai üzleti élet két neves és sikeres képviselője is megjelent az eseményen: a jelenlévők között ünnepelhettük a többszörös magyar cselgáncsbajnok üzletembert, a Szentkirályi Magyarország alapító tulajdonosát, Balogh Leventét, valamint a Front-Dent Kft. alapítóját és szakmai vezetőjét, Bessenyei Gábort is.

A Sportcsillagok Fala-ünnepségen először prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke üdvözölte a megjelenteket. A TF korábbi rektora – aki jelentős szerepet játszott a fal újjáélesztésében – emlékeztetett, az eseményen jelen lévő Nemzet Sportolói megtalálták az utat, amelynek segítségével tehetségüket érmekre tudták váltani.

„Eredményeik önmagukért beszélnek. Tevékenységükkel nemcsak önmagukat, hanem a közösségüket is szolgálták” – foglalta össze jelentőségüket az elnök.

Prof. dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora arra hívta fel a figyelmet, hogy az ünnepségen megjelent sportolók pályafutásuk során nemcsak egyénileg, hanem csapatként is remekül helytálltak, és mindannyian kezük segítségével érték el sikereiket. Ami azonban a legfontosabb, hogy tenyérlenyomatuk kapcsot jelent a múlt és a jövő generációi között.

Dr. Schmidt Ádám igazi példaképnek nevezte az eseményen jelen lévő Nemzet Sportolóit, hozzátéve, hogy mind kiemelkedő egyéniségek, akik nemcsak egyszerű bajnokok, hanem a pályán és a pályán kívül képviselt értékeikkel az egész magyar nemzet számára utat mutattak.

George F. Hemingway kiemelte, a magyar sport kiemelkedő eredményeket ért el világszerte, és e sikerek tulajdonosai közül egyre több kézlenyomatát őrzi a Magyar Sportcsillagok Fala, amely egy nagyszerű hagyományt elevenített fel, és visz tovább a jövőben.  

A beszédek után a Nemzet Sportolói szóltak röviden a jelenlévőkhöz, majd az előre elkészített agyagtáblába nyomták kézlenyomatukat. Ezzel nagy lépést tettünk afelé, hogy a jövőre százéves TF hamarosan száz magyar sportnagyság kézlenyomatát őrizze meg az utókornak, hiszen idén ősszel újabb magyar sportcsillagokat várunk kézlenyomattételre.

Fotó: Falcz Zsófia

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!