Nemzetközi workshop a TF-en a testnevelésről
2024. március 8.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Pierre Gégout, a francia „kis TF”, a CY-ILEPS egyetem docense „Testnevelés a modern társadalmakban” címmel tart workshopot márciusban egyetemünkön.

Élete egyik nagy dobására készül Pierre Gégout, a párizsi CY-ILEPS egyetem tanára, aki egyetemi karrierje során most lép először külföldi – jelen esteben magyar – hallgatók elé, ráadásul úgy, hogy angolul kell előadást tartania.

A francia fővárosból érkezett filozófia- és esztétikatanár „Testnevelés a modern társadalmakban” címmel tart workshopot angol nyelven március 13-án és 21-én a főépület C102-es termében, remélhetően minél több TF-es hallgató előtt.

A tavaly áprilisban megrendezett Nemzetközi Napokon találkozott először az egyetem képviselőivel, illetve a Társadalomtudományi Tanszék tanárával, dr. Csuka Botonddal, és innen jött a gondolat, hogy kipróbálja magát a TF-en – tanárként. Múlt vasárnap érkezett a magyar fővárosba, és már javában készül a márciusi workshopokra, immáron a TF tanári kara képviseletében, még ha csak három hétig is.  

Mint mondja, az ILEPS kis magánegyetem Párizsban, vagy ahogy ő hívíja, „kis francia TF”, ahol testnevelő tanárokat, sportmenedzsereket és a sport üzleti terén elhelyezkedni vágyó szakembereket képeznek. Pierre nevelésfilozófiát, pedagógiatörténetet, esztétikát és szociológiát tanít a francia fővárosban.

„Az itteni két workshopon a testnevelés-filozófia, valamint a modern test kultúrája   témában merülhetnek el a hallgatók – magyarázza lelkesen. – Utóbbi rendkívül érdekesnek ígérkezik, hiszen többek között arról is szó lesz, hogy a társadalom mit művel az emberi testtel, mire kényszerít bennünket – itt elég, ha csak az elhízásra gondolunk. Remélem, hogy jók és figyelemfelkeltők a témák, mindenkit várok szeretettel.”

Pierre-nek korábban magyar barátnője volt, aminek köszönhetően egész jól ki tudja magát fejezni magyarul, és annak ellenére, hogy sokszor nem érti, amit neki mondanak, lelkesen folytatja a magyar leckéket.

„Kell egy kihívás az életemben, a magyar nyelv tanulása pedig pontosan az. Csak azok az igekötők ne lennének” – sóhajtozik.

Jóllehet nem tartja igazán tájékozottnak magát a sportban, azt azért tudja, hogy a magyar rekordbajnok kézilabdacsapatban, a Telekom Veszprémben olimpiai, világ- és Európa-bajnok francia légiósok brillíroznak: „Remili, Fabregas, Mahé, Descat” – csak úgy fújja a neveket.

Ha minden jól megy, három hét múlva még ennél is többet tud majd a magyar sportról, a TF-ről és a TF-es diákokról.

Pierre! Üdv a fedélzeten!

A két workshop angol nyelvű leírását ide kattintva olvashatjuk el. 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!