Sós Csaba nagy sikerű előadása a Magyar Edzők Társasága konferenciáján
2024. február 29.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A TF egyetemi tanára, prof. dr. Sós Csaba a szerdán megrendezett „A légzés jelentősége a sportban” című konferencián beszélt a légzés úszásban betöltött szerepéről.

Nagyszabású konferenciát szervezett a Magyar Edzők Társasága február 28-án, szerdán. Az eseményen – amely „A légzés jelentősége a sportban” címet viselte – két szakember beszélt a légzésről.

Lakatos Péter erőnléti edző és instruktor, illetve prof. dr. Sós Csaba, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem tanára, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya hivatásánál fogva hosszú ideje foglalkozik a légzés kérdéskörével, amelyben rengeteg gyakorlati tapasztalatra tett szert.

Előadásában Sós Csaba az úszásból hozott számos hasznos példát, amikor az állóképességi sportokról beszélt. Kiemelte, hogy úszásban a légzés a szárazföldi sportokhoz képest eltérő, különleges körülmények között zajlik, ami alapvetően meghatározza az úszók légzését. Figyelmeztetett, hogy ne használjunk hypoxiás edzésmódszereket a serdülőknél fiatalabb korosztályoknál.

Kitért a magaslati edzőtáborozás hatására is, hangsúlyozva, hogy ha nem kellően hosszú ideig tart az edzőtábor, a várt hatás néhány nap alatt eltűnik. Felhívta a jelenlévők figyelmét arra is, hogy fokozott megterhelés során a gyermekek szervezete csak később mutatja a kifáradás jeleit, amiből az következik, hogy ennél a korosztálynál különösen figyelnünk kell a túlterhelés veszélyére.

Forrás: Magyar Edzők Társasága

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!