Néptánccal az időskori demencia ellen
2024. február 22.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem lesz a helyszíne a demencia megelőzésére, tüneteinek fékezésére és visszaszorítására szolgáló „néptáncterápiának”.

Az időskori demencia kialakulásának megelőzését célzó programot dolgoz ki a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont Agyi Képalkotó Központja (HUN-REN TTK AKK).

Vidnyánszky Zoltán és az AKK kutatócsoportja a nemzetközi WW-FINGERS (Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability) program mintájára hozott létre egy olyan intervenciós folyamatot, amely a demencia megelőzésére, tüneteinek fékezésére vagy akár visszaszorítására szolgál.

A hamarosan induló kutatás során megvizsgálják, miképp hat az összeállított program hosszabb távon (8-12 hónap alatt) a vizsgálatban részt vevők kognitív és mentális állapotára.

A négy pillérre épített, egyszerre több rendszerre ható program tartalmaz fizikai és szellemi feladatokat, preventív diétára vonatkozó javaslatokat, de a társas kapcsolatok fejlesztésére is nagy súlyt fektet.

A tervet kidolgozók úgy látják, a magyar néptánc kitűnően illeszthető a kutatási projektbe, hiszen a rendszeres foglalkozások keretében több szempontból is hatékonyan támogatja az intervenciós programot.

A néptánc mellett a kutatók a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemmel közösen kidolgoztak egy olyan átmozgató menetrendet is, amely kiegészítő mozgást jelent majd a hamarosan induló kutatási program résztvevőinek. A TF bevonására azért is volt szükség, mert a kutatóintézetnek nincs olyan helyisége, ahol mindenki egyszerre mozoghatna egy adott csoportban, a TF-en viszont van erre alkalmas edzőterem, így lesz, aki ide is ellátogat majd rendszeresen a program során.

A HUN-REN TTK Agyi Képalkotó Központja továbbra is várja minden olyan 65 és 75 év közötti érdeklődő jelentkezését a programba, aki szívesen tenne szellemi és fizikai frissessége megőrzéséért, és szeretne egy aktív, egészséges életmód iránt elkötelezett közösség tagja lenni. Az érdeklődők ezen az oldalon találhatnak részletesebb információt az életmódprogramról.

Jelentkezési szándékukat nevük és telefonszámuk megadásával az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen jelezhetik.

Fotó: Magyar Táncművészeti Egyetem

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!