Egressy János tanítványai remekeltek a dohai vizes világbajnokságon
2024. február 20.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szabó-Feltóthy Eszter és Szimcsák Mira is emlékezetes teljesítményt nyújtott a napokban véget ért dohai vizes világbajnokságon úszásban.

Büszkén és boldogan térhetett haza a napokban véget ért dohai vizes világbajnokságról dr. Egressy János, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Úszás és Vízi Sportok Tanszékének vezetője, hiszen két tanítványa is ragyogó eredményt ért el. A 22 esztendős Szabó-Feltóthy Eszter negyedik lett női 200 méteres hátúszásban, míg a húszéves Szimcsák Mira bronzérmet szerzett a magyar nyílt vízi váltó tagjaként.

Egressy János tanítványai remekeltek a dohai vizes világbajnokságon

Szabó-Feltóthy Eszter kapcsán kiemelendő, hogy dr. Tóth Ákos tanította meg úszni a TF uszodájában, edzőgenerációk látták töretlen fejlődését, előbb Szájer Péterhez került, utána pedig Egressy Jánoshoz.

„Európa-bajnokságon már úszott döntőben, világbajnokságon azonban most először, és biztosak lehetünk benne, hogy nem utoljára – mondta Szabó-Feltóthy Eszterről a TF tanszékvezetője. – Az olimpiai kvótája már egy éve megvan, a szintet azóta nyolcszor úszta meg, a tavaly nyári Universiadén bronzérmes lett, és most Dohában sem hiányzott sok a harmadik hely megszerzéséhez. Döntős szereplést reméltünk tőle. Jócskán túlszárnyalta az elvárást, előkelő pontszerző helyen végzett, és ezzel az uszodai magyar válogatott legeredményesebb női versenyzője lett ezen a világbajnokságon, ami óriási fegyvertény.”

Egressy János tanítványai remekeltek a dohai vizes világbajnokságon 2

Szimcsák Mira vb-éremmel gazdagodott, miután a sportágban kifejezetten népszerű nyílt vízi váltóban Fábián Bettina, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid csapattársaként harmadik lett. Ebben a versenyszámban mindegyik csapattag 1500 métert úszik.

„Évek óta az a taktikánk, és most is bevált, hogy először a két lány úszik a váltóban, s utánuk következnek a fiúk – tért rá a váltóra Egressy János. – Szenzációs verseny volt, a hajrában a németeket megelőzve sikerült elcsípni a harmadik helyet Ausztrália és Olaszország mögött. Ez a viadal a nyílt vízi számok megkoronázása, mindenki nagyon szereti, izgalmas és látványos, s bár jelenleg nem olimpiai szám, remélem, hogy hamarosan az lesz.”

Egressy János tanítványai remekeltek a dohai vizes világbajnokságon 3

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!