Kedvező visszajelzések az OVEP-továbbképzés első hetéről
2024. február 12.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Sikeresen lezajlott az OVEP-képzéssorozat első hete a TF-en, a résztvevők elégedetten nyilatkozat róla.

Mit arról korábban beszámoltunk, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) együttműködése keretében február elején elindult az Olimpiai Értékek Iskolai Program (Olympic Values Education Programme, OVEP) továbbképzése. Első körben 14 alkalommal, összesen 336 pedagógus vesz részt a képzésben, aminek eredményeként országos szinten több mint 200 iskola több ezer diákja csatlakozik a programhoz.

„Az első visszacsatolások meglehetősen jók, a résztvevők hasznosnak tartották a képzést, és ajánlanák másoknak is. Nagy fokú elégedettség övezi a szervezést, a szakmai tartalmat, az előzetes információk átadását, az oktatási módszereket, az ismeretbővítés lehetőségét, a tudásanyag további felhasználhatóságát, a MOB által felajánlott ajándékok minőségét, a trénerek szakmai felkészültségét, valamint a helyszínt” – számolt be az első tapasztalatokról Szijj Lilla, a projekt menedzsere.

A Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának tagja aláhúzta: az OVEP alappillére az értékeken alapuló oktatás. „Az a hozzáállás jellemzi, amellyel a gyerekeket és a fiatalokat értékek közvetítésével felkészítjük az életre” – fogalmazott.

A trénig oktatási módszerei igazodnak az OVEP módszereihez, amelyek többek közt a következők: képtárlátogatás, egymástól tanulás, kölcsönös megosztás, reflexió, kooperatív mozgásos feladat, interaktív megbeszélés, frontális előadás, önellenőrzés és megbeszélés, irányított olvasás, interjúkészítés, visszafelé dolgozás, fogalomtérkép, szókratészi kérdésfeltevés, „körhinta módszer”, „füllentős módszer”, strukturált vizsgálat és kerekasztal-beszélgetés.

Mint ismert, a MOB a TF-fel együttműködve olyan továbbképzési programot alkotott meg, amelynek segítségével a diákok megismerkedhetnek az olimpizmus nevelési elveivel, az olimpiai értékekkel. Az Olimpiai Értékek Iskolai Program továbbképzése felkészíti a pedagógusokat különböző olimpiai nevelési projektek megvalósítására. A programot a NOB Olympic Solidarity platformján keresztül a MOB teljes mellszélességgel támogatja. A térítésmentes, egynapos (10 órás) tréning célja, hogy a résztvevő – bármely szakos – pedagógusok és a szakképzésben résztvevők változatos és modern oktatási módszerek segítségével nyerjenek betekintést az olimpiai nevelés témáiba. Emellett felkészülnek arra, hogy az OVEP-program oktatási módszereit a gyakorlatban is alkalmazni tudják saját iskolájukban.

Forrás: olimpia.hu
Fotó: MOB-Média/Szijj Lilla, Balassa Balázs

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!