Fókuszban az olimpiai értékek, TF-es közreműködéssel
2024. február 7.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) együttműködésével elindult az olimpiai értékek iskolai program továbbképzése.

Első körben 14 alkalommal összesen 336 pedagógus vesz részt a képzésben, aminek eredményeként országos szinten több mint 200 iskola több ezer diákja csatlakozik az olimpiai eszme fontosságát hirdető programhoz – olvasható az olimpia.hu oldalon. A térítésmentes, egynapos (10 órás), gyakorlatorientált lebonyolítás vezető trénere dr. habil. Csányi Tamás, a TF Testnevelés-elméleti és Oktatásmódszertani Tanszékének vezetője. A projekt menedzsere Szijj Lilla, a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának tagja. Dr. habil. Cserny Ákos, a helyszínt is adó TF oktatási rektorhelyettese köszöntőjében hangsúlyozta: megtisztelő, hogy a MOB megkereste a TF-et a projekt megvalósítása céljából.

„Jó néhány platformon működünk együtt. Minél több a platform, annál eredményesebb lehet a két szervezet közötti együttműködés, a közös jövőkép – idézte Cserny Ákost az olimpia.hu. – Emlékszem, középiskolás voltam az 1988-as szöuli olimpia idején, óriási élmény volt a diáktársaimmal végigszurkolni a magyarok szereplését. Azt szeretném, hogy önök is közvetítsék az olimpiai értékeket, amelyeket a MOB és a TF magáénak érez: az olimpizmust, a tiszta sport értékét, a sport szeretetét.”

A MOB nevében dr. Bartha Csaba operatív igazgató – egyben a TF Edzéselméleti és Módszertani Kutató Központjának igazgatója – köszöntötte a résztvevőket.

„Nem volt kérdés számunkra, hogy a TF-fel együttműködve valósítsuk meg az olimpiai nevelési projektünket. A program népszerűségét mutatja, hogy két nap alatt betelt a lehetséges jelentkezési létszám. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság rengeteget tesz azért, hogy megszólítsa a fiatalokat az olimpiai mozgalom, az olimpiai eszme megismertetése, elfogadtatása céljából. Éppen ezért jelennek meg a programban olyan sportágak, mint a falmászás, a gördeszka, a breaktánc vagy a BMX freestyle. Nyitnunk kell a fiatalok felé, ennek lehet egyik eszköze az olimpiai értékek iskolai program, amelyen keresztül több ezer gyermekhez juthat el az ismeretanyag. Az említett sportágakban júniusban a budapesti Ludovika Campuson rendezik meg az olimpiai kvalifikációs sorozat egyik állomását, amelynek keretében a program is bemutatkozik.”

Fotó: MOB-Média/Balassa Balázs

A Magyar Olimpiai Bizottság beszámolója itt érhető el.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!